Växtbaserade läkemedel, 7.5 hp

Drugs of natural origin, 7.5 credits

8FG049

Kursen är nedlagd.
Alla nedanstående kurstillfällen är inställda.

Huvudområde

Medicin

Utbildningsnivå

Grundnivå

Kurstyp

Fristående kurs
VOF = Valbar / Obligatorisk / Frivillig
Kursen ges för Termin Veckor Språk Ort/Campus VOF Obs!
Fristående kurs (Kvartsfart, Kvällstid) HT 2011 201135-201202 Svenska Linköping INSTÄLLD

Huvudområde

Medicin

Utbildningsnivå

Grundnivå

Fördjupningsnivå

G1X

Förkunskapskrav

Allmän farmakologi/Farmakologi I 7,5 hp eller motsvarande.

Rekommenderade förkunskaper

Allmän farmakologi/Farmakologi I 7,5 hp eller motsvarande.

Lärandemål

Studenten skall efter godkänd kurs kunna
-redogöra för registrerade naturläkemedels, växtbaserade läkemedels och traditionellt växtbaserade läkemedels farmakologi
-redogöra för registrerade naturläkemedels, växtbaserade läkemedels och traditionellt växtbaserade läkemedels farmakoterapi (bl a indikationer, biverkningar och interaktioner)
-diskutera lagar och författningar vad gäller registrerade naturläkemedel, växtbaserade läkemedel, traditionellt växtbaserade läkemedel och kosttillskott
-beskriva biosyntes och metabolism av farmakologiskt verksamma ämnen i växter
-beskriva definitioner av klasser av farmakologiskt verksamma ämnen i växter
-beskriva registrerade naturläkemedels, växtbaserade läkemedels, traditionellt växtbaserade läkemedels och kosttillskotts användning i samhället
-uppvisa ett vetenskapligt förhållningssätt till registrerade naturläkemedel, växtbaserade läkemedel, traditionellt växtbaserade läkemedel och kosttillskott

Kursinnehåll

Den studerande ska förvärva kunskaper om naturläkemedel, växtbaserade läkemedel och traditionellt växtbaserade läkemedel med avseende på användningsområde, kliniska studier och vanliga biverkningar. Kursen syftar också till att belysa problematiken med interaktioner med konventionella läkemedel.

Undervisnings- och arbetsformer

Vid Hälsouniversitet bedrivs undervisning med Problembaserat Lärande (PBL) som pedagogisk filosofi och metod . PBL innebär att studentens delaktighet i lärandet är i fokus. Studenten tar eget ansvar för att bedöma vad han/hon behöver lära sig, genom att analysera och hantera verklighetsanknutna situationer som har anknytning till innehållet i kursen. Studenten söker kunskap, sovrar, tillämpar och värderar denna, samt utvärderar sitt eget lärande. Undervisningen är upplagd för att stimulera och stödja studentens utveckling av professionell kompetens och självständighet i lärande. Verklighetsanknutna situationer används som underlag för problembearbetning och för att skapa motivation och meningsfullhet i studierna. Studenter arbetar tillsammans i mindre grupper, dels för att träna samarbete, dels för att bidra till varandras lärande. Lärare verkar i PBL dels som handledare genom att utmana, följa och återkoppla studenternas lärande, dels genom att bidra med kunskap på ett sätt som stimulerar och kompletterar.
I undervisningen på denna kurs utnyttjas olika arbetsformer såsom föreläsningar, och seminarier.

Examination

Formerna för examination är individuell muntlig och/eller skriftlig tentamen.
Deltagande i seminarier är en förutsättning för godkänt på kursen.
Den studerande har rätt att anmäla behov av stöd efter två underkända prov.
Student som underkänts två gånger vid examination på kursen eller del av kursen har rätt att begära annan examinator vid förnyat examinationstillfälle, om inte särskilda skäl talar mot det.

Betygsskala

,

Kurslitteratur

Litteraturlista fastställs av kursansvarig. På litteraturlista anges om obligatorisk litteratur förekommer och i så fall vilken litteratur som är obligatorisk. På litteraturlista kan även anges att den kommer att kompletteras med aktuellt material under kursens gång.

Övrig information

ÖVRIGT Om kursen upphör att ges eller genomgår större förändring erbjuds normalt examination enligt denna kursplan, vid totalt tre tillfällen inom ett år, varav ett i nära anslutning till det första examinationstillfället. Kursen bedrivs på ett sådant sätt att både mäns och kvinnors erfarenheter och kunskaper synliggörs och utvecklas. Planering och genomförande av kurs skall utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som skall ingå i varje kurs skall därför behandla frågan om hur kursen överensstämmer med kursplanen. Om kursen upphör att ges eller genomgår större förändring erbjuds normalt examination enligt denna kursplan, vid totalt tre tillfällen inom ett år, varav ett i nära anslutning till det första examinationstillfället.

Institution

Institutionen för medicin och hälsa

Det finns inga examinationsmoment att visa.

Det finns ingen kurslitteratur tillgänglig på studieinfo för den här kursen.

Denna flik innehåller det material som är publikt i Lisam. Den information som publiceras här är inte juridiskt bindande, sådant material hittar du under övriga flikar på denna sida.

Det finns inga filer att visa.