Avancerad skadeståndsrätt och försäkringsrätt, 15 hp

Tort- and Insurance Law, 15 credits

702A10

Huvudområde

Affärsrätt

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Kurstyp

Programkurs

Studierektor eller motsvarande

Johannes Lerm
VOF = Valbar / Obligatorisk / Frivillig
Kursen ges för Termin Veckor Språk Ort/Campus VOF
F7MAF Affärsjuridiska masterprogrammet 3 (HT 2025) 202534-202543 Svenska Linköping, Valla V

Huvudområde

Affärsrätt

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Fördjupningsnivå

A1N

Kursen ges för

  • Affärsjuridiska masterprogrammet

Förkunskapskrav

  • Affärsjuridisk kandidatexamen, 180 hp
    eller 
    Affärsjuridisk kandidatexamen med internationell inriktning, 180 hp 
    eller motsvarande
  • Godkänd svenska och engelska motsvarande grundläggande behörighet på grundnivå

Lärandemål

Efter avslutad kurs ska den studerande på avancerad nivå kunna: 

  • redogöra för skadeståndets huvudsakliga funktioner samt kategoriseringen av olika skador, förekommande skadeståndsansvarsformer och deras karaktäristika
  • identifiera och analysera skadeståndsrättsliga problemställningar samt olika skadetyper 
  • redogöra för grundläggande näringsrättsliga bestämmelser på försäkringsrättens område
  • tillämpa försäkringsrättsliga regler och villkor, särskilt villkor för företagsförsäkring, på försäkringsrättsliga problem
  • identifiera och analysera samband mellan kommersiella avtal och försäkringar samt mellan försäkrings- och skadeståndsrätten
  • kritiskt granska och med ett vetenskapligt förhållningssätt analysera och dra slutsatser om rättsregler och rättspraxis inom skadestånds- och försäkringsrätt

Kursinnehåll

I kursen behandlas försäkringsrättslig och skadeståndsrättslig reglering. 

När det gäller skadestånd, behandlas skadeståndets funktion tillika viktiga skadeståndsrättsliga principer. Viktiga ansvarsformer, såsom t.ex. culpaansvar, strikt ansvar och principalansvar, kommer därutöver att lyftas fram. I anslutning till detta behandlas de generella frågeställningarna rörande det dynamiska gränsområdet mellan inom− och utomobligatoriskt skadeståndsansvar. Även det allmännas ansvar för felaktig myndighetsutövning behandlas.

När det gäller försäkring, behandlas  reglerna om företagsförsäkring med fokus på egendoms-, ansvars- och avbrottsförsäkring för företag. Regelverket för och produkter inom person-, gruppskade- och personförsäkring samt konsumentförsäkring gås genom på ett översiktligt plan. Dessutom ges inblick i försäkringsrörelserättsliga regler och i försäkringsförmedlarens roll samt i återförsäkringens funktionssätt. Slutligen behandlas samspelet mellan försäkring och skadeståndsrätt samt mellan försäkring och kommersiella avtal.

Undervisnings- och arbetsformer

Undervisningen består av föreläsningar, övningar och seminarier. Utöver detta ska den studerande utöva självstudier.

Examination

Kursen examineras genom: 

  • individuell skriftlig tentamen,  betygsskala: UV 
  • aktivt deltagande i seminarier, betygsskala: UG 
  • gruppvis skriftlig inlämningsuppgift, betygsskala: UG 
  • Individuell skriftlig inlämningsuppgift, betygsskala: UG 

För Godkänt slutbetyg krävs minst Godkänt på samtliga moment, för Väl godkänt krävs dessutom Väl godkänt på den individuella skriftliga tentamen. 

Detaljerad information återfinns i studiehandledningen.

Om det finns särskilda skäl, och om det med hänsyn till det obligatoriska momentets karaktär är möjligt, får examinator besluta att ersätta det obligatoriska momentet med en annan likvärdig uppgift. 

Om LiU: s koordinator för studenter med funktionsnedsättning har beviljat en student rätt till anpassad examination vid salstentamen har studenten rätt till det.

Om koordinatorn har gett studenten en rekommendation om anpassad examination eller alternativ examinationsform, får examinator besluta om detta om examinator bedömer det möjligt utifrån kursens mål.

Examinator får också besluta om anpassad examination eller alternativ examinationsform om examinator bedömer att det finns synnerliga skäl och examinator bedömer det möjligt utifrån kursens mål.

Studerande, vars examination underkänts två gånger på kursen eller del av kursen, har rätt att begära en annan examinator vid förnyat examinationstillfälle.

Den som godkänts i prov får ej delta i förnyat prov för högre betyg.

Betygsskala

Tregradig skala, U, G, VG

Övrig information

Planering och genomförande av kurs ska utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som ska ingå i varje kurs ska därför behandla frågan om hur kursen överensstämmer med kursplanen.

Kursen bedrivs på ett sådant sätt att likvärdiga villkor råder med avseende på kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Om det föreligger synnerliga skäl får rektor i särskilt beslut ange förutsättningarna för, och delegera rätten att besluta om, tillfälliga avsteg från denna kursplan.
 

Om undervisnings- och examinationsspråk:

Undervisningsspråk visas på respektive kurstillfälle på fliken "Översikt". Examinationsspråk relaterar till undervisningsspråk enligt nedan:

  • Om undervisningsspråk är ”Svenska” kan kursen ges i sin helhet på svenska eller helt eller delvis på engelska. Examinationsspråk är svenska, men delar av examinationen kan ske på engelska. 
  • Om undervisningsspråk är ”Engelska” ges kursen i sin helhet på engelska. Examinationsspråk är engelska. 
  • Om undervisningsspråk är ”Svenska/Engelska” ges kursen i sin helhet på engelska om studenter utan tidigare kunskap i svenska språket deltar. Examinationsspråk följer undervisningsspråk.
     

Institution

Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling

Det finns inga examinationsmoment att visa.

Det finns ingen kurslitteratur tillgänglig på studieinfo för den här kursen.

Denna flik innehåller det material som är publikt i Lisam. Den information som publiceras här är inte juridiskt bindande, sådant material hittar du under övriga flikar på denna sida.

Det finns inga filer att visa.