Gränser och rörelser, 15 hp

Borders and Movements, 15 credits

703G05

Huvudområde

Globala studier av kultur och samhälle

Utbildningsnivå

Grundnivå

Kurstyp

Fristående- och programkurs

Examinator

Julia Willén

Kursansvarig

Martin Fredriksson

Kontaktinformation

VOF = Valbar / Obligatorisk / Frivillig
Kursen ges för Termin Veckor Språk Ort/Campus VOF
F7KGS Kandidatprogrammet i Globala studier 2 (VT 2022) 202210-202223 Svenska Norrköping O

Huvudområde

Globala studier av kultur och samhälle

Utbildningsnivå

Grundnivå

Fördjupningsnivå

G1N

Kursen ges för

  • Kandidatprogrammet i Globala studier

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet på grundnivå

Lärandemål

Efter avslutad kurs ska den studerande kunna:

  • redogöra för kulturella, sociala och etiska aspekter av migration och politiska och geografiska gränsdragningar, såväl globalt som lokalt, och i samtida och historiska sammanhang
  • reflektera över globala sociala, politiska och religiösa rörelser mot bakgrund av nutida teoretiska perspektiv
  • reflektera över hur globala kulturella och estetiska flöden och utbyten har påverkat lokala kulturella uttryck och praktiker
  • redogöra för urbana miljöers roll i globala flöden av människor, idéer och kulturella uttryck
  • analysera hur migration skildras i konstnärliga och litterära gestaltningar
  • kritiskt diskutera centrala begrepp och teorier inom forskningsfältet global mobilitet och migration samt kunna tillämpa dessa på empiriska och teoretiska fall
  • formulera relevanta och undersökningsbara forskningsfrågor inom området globala studier av kultur och samhälle

Kursinnehåll

I kursen studeras globala flöden av människor, idéer, uttryck och resurser i relation till politiska och geografiska gränsdragningar. I kursen kombineras antropologiska och kulturvetenskapliga perspektiv för att analysera hur migration påverkar människors sätt att leva, tänka, och handla samt hur det uttrycks och avspeglas i konstnärliga och litterära gestaltningar. Under kursen betonas sociala och kulturella dimensioner av migration, med fokus på hur sociala och kulturella rörelser relaterar till en global rörlighet av idéer och uttryck och hur dessa omsätts i lokala sammanhang. Särskild vikt läggs vid hur urbaniseringen påverkat människors livsvillkor och hur staden blivit en arena för interkulturella relationer samt social inkludering och exkludering. I kursen studeras migration och kulturutbyten genom ett kritiskt jämförande perspektiv som relaterar fallstudier från olika delar av världen till varandra. I kursen behandlas också grunderna i vetenskapligt uppsatsskrivande. 

Undervisnings- och arbetsformer

Undervisningen består av litteraturstudier, föreläsningar, seminarier, skrivuppgifter och grupparbeten. Utöver detta ska den studerande utöva självstudier.

Examination

Kursen examineras genom:

  • aktivt deltagande i seminarier och grupparbeten, betygsskala: UG
  • individuella skriftliga reflektioner, betygsskala: UV
  • självständigt skriftligt arbete, betygsskala: UV
  • individuell muntlig opposition, betygsskala: UG

För Godkänt slutbetyg krävs Godkänt på samtliga moment. För Väl godkänt krävs dessutom Väl godkänt på minst 50 % av de VG-grundande högskolepoängen.

Detaljerad information återfinns i studieanvisningen.

Om det finns särskilda skäl, om det med hänsyn till det obligatoriska momentets karaktär är möjligt, får examinator besluta att ersätta det obligatoriska momentet med en annan likvärdig uppgift.

Om det finns särskilda skäl, och om det med hänsyn till det obligatoriska momentets karaktär är möjligt, får examinator besluta att ersätta det obligatoriska momentet med en annan likvärdig uppgift. 

Om LiU: s koordinator för studenter med funktionsnedsättning har beviljat en student rätt till anpassad examination vid salstentamen har studenten rätt till det.

Om koordinatorn har gett studenten en rekommendation om anpassad examination eller alternativ examinationsform, får examinator besluta om detta om examinator bedömer det möjligt utifrån kursens mål.

Examinator får också besluta om anpassad examination eller alternativ examinationsform om examinator bedömer att det finns synnerliga skäl och examinator bedömer det möjligt utifrån kursens mål.

Studerande, vars examination underkänts två gånger på kursen eller del av kursen, har rätt att begära en annan examinator vid förnyat examinationstillfälle.

Den som godkänts i prov får ej delta i förnyat prov för högre betyg.

Betygsskala

Tregradig skala, U, G, VG

Övrig information

Planering och genomförande av kurs ska utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som ska ingå i varje kurs ska därför behandla frågan om hur kursen överensstämmer med kursplanen.

Kursen bedrivs på ett sådant sätt att både mäns och kvinnors erfarenhet och kunskaper synliggörs och utvecklas.

Om det föreligger synnerliga skäl får rektor i särskilt beslut ange förutsättningarna för, och delegera rätten att besluta om, tillfälliga avsteg från denna kursplan. 

Institution

Institutionen för kultur och samhälle
Kod Benämning Omfattning Betygsskala
OBL1 Obligatoriska seminarier 4 hp U, G
REFL Skriftlig reflektion 4 hp U, G, VG
OPPO Opposition 1 hp U, G
UPPS Uppsats/Självständigt arbete 6 hp U, G, VG

Övrigt

Litteraturlistan finns under fliken Övriga dokument

Denna flik innehåller det material som är publikt i Lisam. Den information som publiceras här är inte juridiskt bindande, sådant material hittar du under övriga flikar på denna sida. Klicka på filen för att spara ner och öppna den.