Teoretisk filosofi 1, grundkurs, 30 hp

Basic Course in Theoretical Philosophy, 30 credits

720G01

Kursen är nedlagd.
Alla nedanstående kurstillfällen är inställda.

Huvudområde

Teoretisk filosofi

Utbildningsnivå

Grundnivå

Kurstyp

Fristående- och programkurs

Studierektor eller motsvarande

Fredrik Stjernberg
VOF = Valbar / Obligatorisk / Frivillig
Kursen ges för Termin Veckor Språk Ort/Campus VOF Obs!
Fristående kurs (Helfart, Dagtid) VT 2013 201304-201323 Svenska Linköping INSTÄLLD

Huvudområde

Teoretisk filosofi

Utbildningsnivå

Grundnivå

Fördjupningsnivå

G1X

Lärandemål

Efter avslutad kurs skall den studerande kunna
- använda kunskaper om den teoretiska filosofins nyckelbegrepp och huvudområden,
- visa färdigheter i logik och argumentationsteori,
- redogöra för huvuddragen i den teoretiska filosofins historia,
- redogöra för vetenskapsfilosofins huvudproblem och dess principiella diskussion om metodval,
- använda kunskaper i ett särskilt områdes vetenskapsfilosofi,
- i skrift självständigt bearbeta och utveckla ett filosofiskt material.

Kursinnehåll

Introduktionskurs, 7,5 HP
Kursen utgör en allmän introduktion till filosofi i allmänhet och till teoretisk filosofi i synnerhet. Kursen ger verktyg för vidare studier i filosofi med en särskild betoning på att förbereda för områdena kunskapsteori och vetenskapsteori. Dess specifika uppgift är att studenten skall öva sig i att utnyttja språkfilosofisk teori för att på en grundläggande nivå presentera språkfilosofiska problem och teorier, att hantera argument i några av de områden som är fundamentala för kunskapsteorin, att genomföra och avläsa enklare logiska formaliseringar i sats- och predikatlogik samt att kontrollera giltigheten i satslogiska slutledningar.

Den teoretiska filosofins historia, 7, 5 HP
I kursen studeras filosofins historia med betoning på metafysiska, kunskapsteoretiska och vetenskapsfilosofiska frågor. Stoffet får dels en regelrätt historisk behandling, dels tematiseras allmänna filosofiska frågor varvid materialet tjänar som exempel i teorijämförelser. Studenten bekantar sig i detta arbete med filosofihistoriens centralgestalter samt övar sig att tolka argument och föra diskussion vidare utifrån dessa tolkningar.

Grundkurs i vetenskapsteori, 7, 5 HP
Under kursen lär sig studenten att arbeta med vetenskapsteoretiska begrepp som lag, hypotes, hypotesprövning, orsak och förklaring. Kursen utgår från kunskapsteoretiska frågor som behandlats i de två föregående kurserna men koncentrerar sig till diskussion som förts under de senaste hundra åren. Kursen får en allmän inriktning genom att exempel och problem väljs så att olika slag av vetenskaper berörs. Problem från såväl naturvetenskap som humaniora och samhällsvetenskap behandlas. Ur färdighetssynpunkt prioriteras att studenten tillägnar sig de perspektiv som fordras för att delta i sådan principiell diskussion som är inblandad i metodval.

Vetenskapsteoretisk specialicering, 7, 5 HP
Kursen inriktas mot vetenskapsteoretiska problem inom en vetenskaps (eller grupp av vetenskapers) problemområde. På detta sätt innebär den en fördjupning genom insnävning i förhållande till föregående kurs. Information om möjligheter att välja område för fördjupning ges inför varje kurstillfälle. Utöver de fördjupade insikterna i en mot ett viss område inriktad vetenskapsfilosofi syftar kursen till att studenten skall utarbeta ett exempel på filosofisk analys. Exemplet skall vara självständigt utformat, t.ex. en argumentationsanalys eller en ordnad jämförelse.

Undervisnings- och arbetsformer

Studentens arbete under kursen består i huvudsak av litteraturstudier på egen hand. Därtill kommer dels föreläsningar, dels seminarier och övningar. De senare är avsedda att fånga upp de övningsuppgifter som studenten sköter som eget arbete utöver inläsning.

Examination

Kurserna examineras i regel genom skriftlig salstentamen. Undantag är kursen Vetenskapsteoretisk specialisering som examineras både på ett seminarium för gruppdiskussion och genom en individuellt skriven uppsats som diskuteras på ett annat seminarium. Seminarietillfällena är obligatoriska.

Betygsskala

Tregradig skala, U, G, VG

Övrig information

Planering och genomförande av kurs skall utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som skall ingå i varje kurs skall därför behandla frågan om hur kursen överensstämmer med kursplanen. Kursen bedrivs på ett sådant sätt att både mäns och kvinnors erfarenhet och kunskaper synliggörs och utvecklas.

Institution

Institutionen för kultur och kommunikation

Det finns inga examinationsmoment att visa.

Det finns ingen kurslitteratur tillgänglig på studieinfo för den här kursen.

Denna flik innehåller det material som är publikt i Lisam. Den information som publiceras här är inte juridiskt bindande, sådant material hittar du under övriga flikar på denna sida.

Det finns inga filer att visa.