Masteruppsats i Etik, vetenskap och policy, 30 hp

Master’s Thesis in Ethics, Science, and Policy, 30 credits

721A68

Huvudområde

Tillämpad etik

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Kurstyp

Programkurs

Examinator

Lars Lindblom

Kursansvarig

Lars Lindblom

Studierektor eller motsvarande

Martin Berzell

Kontaktinformation

VOF = Valbar / Obligatorisk / Frivillig
Kursen ges för Termin Veckor Språk Ort/Campus VOF
F7MEP Ethics, Science, and Policy, Master´s Programme - First and main admission round 4 (VT 2026) 202604-202623 Engelska Linköping, Valla O
F7MEP Ethics, Science, and Policy, Master´s Programme - Second admission round (open only for Swedish/EU students) 4 (VT 2026) 202604-202623 Engelska Linköping, Valla O

Huvudområde

Tillämpad etik

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Fördjupningsnivå

A2E

Kursen ges för

  • Mastersprogram i Etik, vetenskap och policy

Förkunskapskrav

  • Kandidatexamen 180 hp
  • Engelska 6
    Undantag ges för svenska

Lärandemål

Efter avslutad kurs ska den studerande på en avancerad nivå kunna:

  • kritiskt analysera ett valt område inom tillämpad etik, vetenskapsfilosofi och policy
  • självständigt identifiera och formulera en forskningsfråga med relevans för policyarbete
  • systematiskt samt kritiskt beskriva och integrera teoretisk och empirisk kunskap samt välja lämpliga epistemologiska och normativa perspektiv
  • planera, genomföra samt skriftligt redovisa ett kvalificerat självständigt arbete inom givna tids- och resursramar
  • självständigt, med ett vetenskapligt språk rapportera, skriftligt och muntligt, en forskningsstudie inom en utsatt tidsram som innehåller insamling och analys av material samt utvärdering av egna resultat
  • beskriva och argumentera utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt både muntligt och skriftligt
  • kritiskt granska annan forskningsstudie

Kursinnehåll

I kursen fördjupas, används och diskuteras för området relevanta vetenskapliga och filosofiska teorier och vetenskapliga metoder i anslutning till ett självständigt arbete inom policymakandets filosofi i bred bemärkelse inkluderande frågor inom tillämpad etik, vetenskapsfilosofi och framställningen av policyförslag. I kursen ingår att formulera en frågeställning, genomföra en normativ studie och presentera resultatet skriftligt. Stort fokus läggs på relevant tidigare forskning, normativt och epistemologiskt perspektiv, teori- och metodval samt den skriftliga framställningen. I kursen ingår även muntligt försvar av det egna arbetet samt granskning och respondentskap av ett annat självständigt arbete. 

Undervisnings- och arbetsformer

Undervisningen består av handledning, seminariediskussioner, och skrivande av en uppsats. Utöver detta ska den studerande utöva självstudier. 

Handledningstiden är begränsad. Studenten har rätt till handledningstid under den termin som studenten är registrerad på och genomför masteruppsatsen. Om det finns särskilda skäl, och om handledningsresursen inte förbrukats under aktuell termin, kan kursansvarig lärare i samråd med handledare besluta att erbjuda handledning under nästkommande termin.

Undervisning- och examinationsspråk: Engelska

Examination

Kursen examineras genom:

  • aktivt deltagande i seminarier, betygsskala: D
  • individuellt skriftligt självständigt arbete, betygsskala: EC

För Godkänt (E) som slutbetyg krävs minst E på individuellt skriftligt arbete samt Deltagit på aktivt deltagande i seminarier. Högre betyg grundas på det individuella skriftliga arbetet. 

Detaljerad information återfinns i studieanvisningen.

Om det finns särskilda skäl, och om det med hänsyn till det obligatoriska momentets karaktär är möjligt, får examinator besluta att ersätta det obligatoriska momentet med en annan likvärdig uppgift. 

Om LiU: s koordinator för studenter med funktionsnedsättning har beviljat en student rätt till anpassad examination vid salstentamen har studenten rätt till det.

Om koordinatorn har gett studenten en rekommendation om anpassad examination eller alternativ examinationsform, får examinator besluta om detta om examinator bedömer det möjligt utifrån kursens mål.

Examinator får också besluta om anpassad examination eller alternativ examinationsform om examinator bedömer att det finns synnerliga skäl och examinator bedömer det möjligt utifrån kursens mål.

Studerande, vars examination underkänts två gånger på kursen eller del av kursen, har rätt att begära en annan examinator vid förnyat examinationstillfälle.

Den som godkänts i prov får ej delta i förnyat prov för högre betyg.

Betygsskala

ECTS, EC

Övrig information

Planering och genomförande av kurs ska utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som ska ingå i varje kurs ska därför behandla frågan om hur kursen överensstämmer med kursplanen.

Kursen bedrivs på ett sådant sätt att likvärdiga villkor råder med avseende på kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Om det föreligger synnerliga skäl får rektor i särskilt beslut ange förutsättningarna för, och delegera rätten att besluta om, tillfälliga avsteg från denna kursplan. 

Institution

Institutionen för kultur och samhälle
Kod Benämning Omfattning Betygsskala
EXA1 Uppsats 30 hp EC
OBL1 Seminarier 0 hp D
Det finns ingen kurslitteratur tillgänglig på studieinfo för den här kursen.

Denna flik innehåller det material som är publikt i Lisam. Den information som publiceras här är inte juridiskt bindande, sådant material hittar du under övriga flikar på denna sida.

Det finns inga filer att visa.