Praktik - IT och verksamhet, 15 hp

Practical Training - Information Technology and Business, 15 credits

725G44

Huvudområde

Informatik

Utbildningsnivå

Grundnivå

Kurstyp

Programkurs

Examinator

Siri Wassrin

Kursansvarig

Siri Wassrin

Studierektor eller motsvarande

Truls Löfstedt
VOF = Valbar / Obligatorisk / Frivillig
Kursen ges för Termin Veckor Språk Ort/Campus VOF
F7KSY Systemvetenskap, kandidatprogram (Management och verksamhetsutveckling) 5 (HT 2024) 202434-202503 Svenska Linköping, Valla V
F7KSY Systemvetenskap, kandidatprogram (Systemutveckling) 5 (HT 2024) 202434-202503 Svenska Linköping, Valla V

Huvudområde

Informatik

Utbildningsnivå

Grundnivå

Fördjupningsnivå

G2F

Kursen ges för

  • Kandidatprogrammet i systemvetenskap

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet på grundnivå
samt
Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2
samt
Matematik 2a/2b/2c eller Matematik B

Godkänt 95 hp från programtermin 1 till 4 på kandidatprogrammet i systemvetenskap eller motsvarande

Lärandemål

Efter avslutad kurs ska den studerande kunna:

  • illustrera, förklara och ge exempel på IT-relatert arbete och IT:s olika roller i en verksamhet
  • tillämpa och visa ett kritiskt och vetenskapligt förankrat förhållningssätt vid analys och värdering av i praktiken utvalda fenomen
  • identifiera, beskriva, analysera och värdera roller och aktörer i praktiken
  • identifiera, beskriva, analysera och värdera arbetsformer. metoder och modeller i praktiken.

Kursinnehåll

Kursen innehåller både teoretiska och praktiska moment. De praktiska momenten består av att studenten under en sammanhängande tidsperiod, minst omfattande 50 procent av kursens arbetsvolym, förlägger sin tid till en extern organisation (kallad verksamhet nedan) för att medverka i arbetet med icke trivial uppgift. Detta är att se som en form av verksamhetsförlagd praktik där studenten får en god möjlighet att omsätta och pröva sina teoretiska kunskaper i praktiken och samtidigt ta intryck av praktiken och relationen mellan teori och praktik. Aspekter av praktiken dokumenteras i tematiserade PM och en slutrapport, vilka seminariebehandlas och relateras till ändamålsenlig teori inom ämnet.

Kursens huvudsakliga innehåll är:

  • Närvaro och deltagande i en extern verksamhets hantering av IT och verksamhet i syfte att skapa en förståelse för kommande profession
  • att under handledning från såväl aktuell verksamhet som lärosätet på ett självständigt och ansvarsfullt sätt dokumentera erfarenheter och genom ett reflekterande förhållningssätt analysera dessa i PM och i en rapport i relation till utbildningens innehåll och vetenskaplig litteratur.

Såväl aktuell verksamhet som uppgifter relevanta för utbildningen som studenten skall medverka i skall godkännas av examinerande lärare.

Undervisnings- och arbetsformer

Undervisningen består av seminarier samt arbete på praktikplatsen. 

Utöver detta ska den studerande utöva självstudier.

Examination

Examinationen består av:

  • individuell skriftlig PM, betygsskala: UG
  • genomförd praktik, betygsskala: UG
  • individuell skriftlig praktikrapport, betygsskala: UV

För godkänt slutbetyg krävs godkänt på samtliga ingående moment. För Väl godkänt krävs dessutom Väl godkänt på den individuella skriftliga praktikrapporten.

Detaljerad information om examinationen återfinns i studieanvisningen.
 

Om det finns särskilda skäl, och om det med hänsyn till det obligatoriska momentets karaktär är möjligt, får examinator besluta att ersätta det obligatoriska momentet med en annan likvärdig uppgift. 

Om LiU: s koordinator för studenter med funktionsnedsättning har beviljat en student rätt till anpassad examination vid salstentamen har studenten rätt till det.

Om koordinatorn har gett studenten en rekommendation om anpassad examination eller alternativ examinationsform, får examinator besluta om detta om examinator bedömer det möjligt utifrån kursens mål.

Examinator får också besluta om anpassad examination eller alternativ examinationsform om examinator bedömer att det finns synnerliga skäl och examinator bedömer det möjligt utifrån kursens mål.

Studerande, vars examination underkänts två gånger på kursen eller del av kursen, har rätt att begära en annan examinator vid förnyat examinationstillfälle.

Den som godkänts i prov får ej delta i förnyat prov för högre betyg.

Betygsskala

Tregradig skala, U, G, VG

Övrig information

Planering och genomförande av kurs ska utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som ska ingå i varje kurs ska därför behandla frågan om hur kursen överensstämmer med kursplanen.

Kursen bedrivs på ett sådant sätt att likvärdiga villkor råder med avseende på kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Om det föreligger synnerliga skäl får rektor i särskilt beslut ange förutsättningarna för, och delegera rätten att besluta om, tillfälliga avsteg från denna kursplan. 

Institution

Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling
Kod Benämning Omfattning Betygsskala
RAPO Rapport 5 hp U, G, VG
PROM Promemoria 5 hp U, G
INTY Intyg praktik 5 hp U, G

Böcker

Bolman, Lee G., Deal, Terrence E., (2021) Reframing Organizations : Artistry, Choice, and Leadership, 7th Edition. 7th Edition

Finns som eBok/pdf via LiUs bibliotek.

Denna flik innehåller det material som är publikt i Lisam. Den information som publiceras här är inte juridiskt bindande, sådant material hittar du under övriga flikar på denna sida.

Det finns inga filer att visa.