Risk, sårbarhet och hållbar utveckling i samhällsplaneringen, 7.5 hp

Risk, vulnerability and sustainable development in community planning, 7.5 credits

727G15

Huvudområde

Inget huvudområde

Utbildningsnivå

Grundnivå

Kurstyp

Fristående- och programkurs

Examinator

Lotten Wiréhn

Kursansvarig

Lotten Wiréhn

Studierektor eller motsvarande

Martin Karlson
VOF = Valbar / Obligatorisk / Frivillig
Kursen ges för Termin Veckor Språk Ort/Campus VOF
F7KSP Samhällsplanering, kandidatprogram 5 (HT 2024) 202449-202503 Svenska Linköping, Valla V

Huvudområde

Inget huvudområde

Utbildningsnivå

Grundnivå

Fördjupningsnivå

G1F

Kursen ges för

  • Kandidatprogrammet i samhällsplanering

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet på grundnivå
samt
Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2
samt  
Engelska 6
samt
Matematik 3b/3c eller Matematik C
samt
45 hp godkända kurser inom något av följande ämnen:

  • Geografi
  • Miljövetenskap
  • Samhällsplanering

Lärandemål

Efter avslutad kurs ska den studerande kunna:
- redogöra för potentiella samhälleliga hot med ursprung i sociala och naturgivna processer 
- beskriva metoder för hur risk-, sårbarhets- och hållbarhetsanalyser utförs
- diskutera hur risk-, sårbarhets- och hållbarhetsanalyser kommuniceras och kan påverkar samhällsplanering
- självständigt analysera upprättade risk-, sårbarhets- och hållbarhetsanalyser

Kursinnehåll

Kursen behandlar frågor om risk, sårbarhet och hållbarhet inom samhällsutvecklingen. Olika typer av risker – naturgivna, exempelvis ras och skred, samhällsskapade, exempelvis klimatförändringar, kärnkraft och problem med livsmedelsförsörjning, immanenta, externa, etc. – behandlas, samt hur människan uppfattar, förhåller sig till och kommunicerar risker. Studenten granskar olika sätt att definiera, analysera och beräkna risk och sårbarhet, liksom livscykelanalyser och miljökonsekvensbedömningar ur olika risk- och sårbarhetsperspektiv. Den studerande analyserar och presenterar en upprättad risk- sårbarhets- och hållbarhetsanalys. Vidare uppmärksammas sårbarhet och beredskap på olika samhällsnivåer, med speciell betoning på lokala utvecklingsstrategier, kommunal och regional beredskapsplanering och lokalsamhället som arena för planeringåtgärder.

Undervisnings- och arbetsformer

Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier, exkursioner, övningar och studiebesök, samt självständiga studier. 

Examination

Examinationen sker genom hemtentamen, muntlig och skriftlig redovisning samt aktivt deltagande i seminarier. Detaljerad information återfinns i studiehandledningen.

Om det finns särskilda skäl, och om det med hänsyn till det obligatoriska momentets karaktär är möjligt, får examinator besluta att ersätta det obligatoriska momentet med en annan likvärdig uppgift. 

Om LiU: s koordinator för studenter med funktionsnedsättning har beviljat en student rätt till anpassad examination vid salstentamen har studenten rätt till det.

Om koordinatorn har gett studenten en rekommendation om anpassad examination eller alternativ examinationsform, får examinator besluta om detta om examinator bedömer det möjligt utifrån kursens mål.

Examinator får också besluta om anpassad examination eller alternativ examinationsform om examinator bedömer att det finns synnerliga skäl och examinator bedömer det möjligt utifrån kursens mål.

Studerande, vars examination underkänts två gånger på kursen eller del av kursen, har rätt att begära en annan examinator vid förnyat examinationstillfälle.

Den som godkänts i prov får ej delta i förnyat prov för högre betyg.

Betygsskala

Tregradig skala, U, G, VG

Övrig information

Planering och genomförande av kurs ska utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som ska ingå i varje kurs ska därför behandla frågan om hur kursen överensstämmer med kursplanen.

Kursen bedrivs på ett sådant sätt att likvärdiga villkor råder med avseende på kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Om det föreligger synnerliga skäl får rektor i särskilt beslut ange förutsättningarna för, och delegera rätten att besluta om, tillfälliga avsteg från denna kursplan. 

Institution

Institutionen för Tema
Kod Benämning Omfattning Betygsskala
HEM2 Skriftlig tentamen; hemtentamen 5 hp U, G, VG
PRO1 Projekt 2.5 hp U, G

Övrigt

KURSLITTERATUREN hittar du under fliken “Övriga dokument”. 

Denna flik innehåller det material som är publikt i Lisam. Den information som publiceras här är inte juridiskt bindande, sådant material hittar du under övriga flikar på denna sida. Klicka på filen för att spara ner och öppna den.