Beslutsteori, 6 hp

Decision Theory, 6 credits

729A82

Huvudområde

Kognitionsvetenskap

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Kurstyp

Fristående- och programkurs

Examinator

Fredrik Stjernberg
VOF = Valbar / Obligatorisk / Frivillig
Kursen ges för Termin Veckor Språk Ort/Campus VOF
F7MKS Masterprogram i kognitionsvetenskap 2 (VT 2017) 201714-201723 Svenska Linköping, Valla V

Huvudområde

Kognitionsvetenskap

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Fördjupningsnivå

A1X

Kursen ges för

  • Masterprogram i kognitionsvetenskap

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs att man är antagen till Masterprogrammet i kognitionsvetenskap eller motsvarande.

Lärandemål

Efter avslutad kurs ska den studerande kunna:

  • tillämpa de viktigaste begreppen och perspektiven som kommer till användning inom beslutsteorin som den bedrivs inom olika discipliner, till exempel psykologi, ekonomi, statsvetenskap eller filosofi
  • redogöra för de konsekvenser som uppstår om man betraktar frågor om beslut utifrån ett normativt eller ett deskriptiv perspektiv.
  • känna till centrala forskningsresultat inom beslutsteorin.
  • förklara hur dessa resultat och de frågor som diskuteras inom beslutsteorin är knutna till grundläggande uppfattningar om den mänskliga kognitionen
  • visa hur olika sätt att förstå centrala termer, som till exempel sannolikhet och risk, behandlas i ett beslutsteoretiskt perspektiv
  • redogöra för hur beslutsteoretiska frågor kan ha relevans för andra discipliner inom det kognitionsvetenskapliga området, som psykologi, - tillämpd matematik, människa-maskininteraktion, simulatorteori, neurovetenskap eller filosofi.

Kursinnehåll

Beslutsteori är studiet av hur beslut fattas. Det är dock inte bara det psykologiskt empiriska studiet av hur människor faktiskt fattar beslut, utan i väl så hög grad ett studium av hur beslut bör fattas, vilka typer av faktorer som ska vägas in vid beslutsfattande, och hur dessa faktorer bör vägas samman. Klassiskt har man utgått ifrån att beslut skulle vara en fråga om att maximera förväntat värde, där det förväntade värdet är en produkt av ett utfalls sannolikhet och dess värde. Denna teori har länge varit förhärskande, men under de senaste decennierna har alternativa synsätt utvecklats.

Kursen kommer att inledas med en generell genomgång av den klassiska beslutsteorin, för att sedan gå in på mer specifika frågor och olika utvecklingar av eller alternativ till denna klassiska teori. Ämnen och problem som tas upp i kursen är:

  • teorier om förväntat värde (expected utility theory)
  • beslut under risk och beslut under osäkerhet
  • bayesiansk analys
  • behavioral decision theory, inklusive teorier om heuristics and biases
  • prospektteori
  • computational models of decision making
  • alternativ till klassisk beslutsteori.

Undervisnings- och arbetsformer

Undervisningen består av föreläsningar och obligatoriska seminarier. Utöver detta ska den studerande utföra självstudier. En del av undervisningen kan ske på distans.

Examination

Examinationen består av muntliga uppgifter redovisade på seminarier, inlämningsuppgifter samt skriftlig tentamen. Seminarierna är obligatoriska och utgör del av examinationen. Aktivt deltagande vid seminarierna förutsätts. Detaljerad information återfinns i studiehandledningen.

Betygsskala

,

Övrig information

Planering och genomförande av kurs skall utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som skall ingå i varje kurs skall därför behandla frågan om hur kursen överensstämmer med kursplanen. Kursen bedrivs på ett sådant sätt att både mäns och kvinnors erfarenhet och kunskaper synliggörs och utvecklas.

Institution

Institutionen för datavetenskap

Det finns inga examinationsmoment att visa.

Det finns ingen kurslitteratur tillgänglig på studieinfo för den här kursen.

Denna flik innehåller det material som är publikt i Lisam. Den information som publiceras här är inte juridiskt bindande, sådant material hittar du under övriga flikar på denna sida.

Det finns inga filer att visa.