Risk Management of Financial Markets and Institutions, 7.5 hp

Risk Management of Financial Markets and Institutions, 7.5 credits

730G98

Huvudområde

Nationalekonomi

Utbildningsnivå

Grundnivå

Kurstyp

Fristående kurs

Examinator

Bo Sjö

Kursansvarig

Bo Sjö

Studierektor eller motsvarande

Kinga Barrafrem

Tillgänglig för utbytesstudenter

Ja

Kontaktinformation

Claudia Schmid, International coordinator

Sebstian Croné, Study advisor,

VOF = Valbar / Obligatorisk / Frivillig
Kursen ges för Termin Veckor Språk Ort/Campus VOF
Fristående kurs (Helfart, Dagtid) HT 2024 202449-202503 Engelska Linköping, Valla

Huvudområde

Nationalekonomi

Utbildningsnivå

Grundnivå

Fördjupningsnivå

G1F

Förkunskapskrav

  • Minst ett års heltidsstudier (60 hp) på grundnivå med minst 30 hp nationalekonomi, eller motsvarande
  • Engelska 6
    Undantag ges för svenska

Lärandemål

Efter avslutad kurs ska den studerande kunna:
- redogöra för hur finansiella institutioner och marknader fungerar, deras roll i en ekonomi, och varför de anses kräva särskilda regler.
- redogöra för olika typer av risker som finansinstitut står inför.
- identifiera, mäta och hantera marknads- och speciellt ränterisker i finansiella institut.
- ur ett historiskt perspektiv diskutera hur kriser på finansmarknaderna skapas, och problemen med att mäta system kriser.
- redogöra för hur reglerna på finansmarknaderna är uppbyggda och hur de har utvecklats över tiden som en följd av kriser och utveckling av nya finansiella instrument
- diskutera användningen av olika metoder för att hantera risker i det finansiella systemet och inom enskilda finansinstitut.

Kursinnehåll

Kursen behandlar styrning och förordningar för finansmarknaderna och finansinstituten. Kursen kombinerar ett historiskt och institutionellt perspektiv på finansiella kriser, med praktisk riskhantering för finansiella institutioner. Kursen har både en modern finansinstitut managementperspektiv och ett historiskt perspektiv som hjälper till att förstå utmaningarna inom förvaltning och regleringen av finansförmedlare och finansiella marknader. Kursen förklarar varför finansiella mellanhänder existerar, räntor, avkastning och varför fluktuationer i räntor är så avgörande för riskhantering i finansiella institut; varför finansiella institut och finanssektorn ses som särskilda jämfört med andra företag och sektorer i ekonomin. Kursen ger en djup förståelse för finansiella kriser i ett historiskt perspektiv; hur man identifierar, mäta och hantera risker i finansiella institut. Framför allt ränterisk, kreditrisk, valuta- och likviditetsrisker. Kursen ger en god förståelse för hur man driver finansiella institutioner som banker.

Undervisnings- och arbetsformer

Kursmålen uppfylls genom föreläsningar, seminarier, grupparbeten, inlämningsuppgifter, rapportskrivning och presentationer, diskussioner och bedömningar. Självstudier är ett nödvändigt komplement till kursen. Undervisningsspråket är engelska.

Examination

Kursen examineras genom gruppuppgifter samt en skriftlig tenta. Detaljerad information återfinns i studiehandledningen.

Om det finns särskilda skäl, och om det med hänsyn till det obligatoriska momentets karaktär är möjligt, får examinator besluta att ersätta det obligatoriska momentet med en annan likvärdig uppgift. 

Om LiU: s koordinator för studenter med funktionsnedsättning har beviljat en student rätt till anpassad examination vid salstentamen har studenten rätt till det.

Om koordinatorn har gett studenten en rekommendation om anpassad examination eller alternativ examinationsform, får examinator besluta om detta om examinator bedömer det möjligt utifrån kursens mål.

Examinator får också besluta om anpassad examination eller alternativ examinationsform om examinator bedömer att det finns synnerliga skäl och examinator bedömer det möjligt utifrån kursens mål.

Studerande, vars examination underkänts två gånger på kursen eller del av kursen, har rätt att begära en annan examinator vid förnyat examinationstillfälle.

Den som godkänts i prov får ej delta i förnyat prov för högre betyg.

Betygsskala

ECTS, EC

Övrig information

Planering och genomförande av kurs ska utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som ska ingå i varje kurs ska därför behandla frågan om hur kursen överensstämmer med kursplanen.

Kursen bedrivs på ett sådant sätt att likvärdiga villkor råder med avseende på kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Om det föreligger synnerliga skäl får rektor i särskilt beslut ange förutsättningarna för, och delegera rätten att besluta om, tillfälliga avsteg från denna kursplan. 

Institution

Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling
Kod Benämning Omfattning Betygsskala
INL1 Inlämningsuppgift 4.5 hp EC
EXA1 Examination 3 hp EC

Ordinarie litteratur

Böcker

Reinhart, Carmen M., Rogoff, Kenneth S., (2009) This time is different. eight centuries of financial folly Princeton, N.J. : Princeton University Press, c2009

Övrigt

Kompletterande litteratur

Böcker

Saunders, Anthony, Cornett, Marcia Millon, (2011) Financial institutions management : a risk management approach 7. ed. Boston : McGraw-Hill, 2011

Denna flik innehåller det material som är publikt i Lisam. Den information som publiceras här är inte juridiskt bindande, sådant material hittar du under övriga flikar på denna sida.

Det finns inga filer att visa.