Det moderna samhällets framväxt, grundkurs, 15 hp

The emergence of modern society, 15 credits

740G59

Huvudområde

Samhälls- och kulturanalys

Utbildningsnivå

Grundnivå

Kurstyp

Fristående- och programkurs
VOF = Valbar / Obligatorisk / Frivillig
Kursen ges för Termin Veckor Språk Ort/Campus VOF
F7KSK Kandidatprogrammet i samhälls- och kulturanalys 2 (VT 2017) 201704-201713 Svenska Norrköping, Norrköping O

Huvudområde

Samhälls- och kulturanalys

Utbildningsnivå

Grundnivå

Fördjupningsnivå

G1X

Kursen ges för

  • Kandidatprogrammet i samhälls- och kulturanalys

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs grundläggande behörighet samt att den särskilda behörigheten för tillträde till programmet är uppfyllt.

Lärandemål

Efter avslutad kurs skall den studerande kunna

  • identifiera och analysera olika teorier om makt, och med hjälp av dessa perspektivera sociala och kulturella värden i det framväxande välfärdssamhället
  • med hjälp av historiska perspektiv problematisera förändringar i det moderna samhället
  • tillämpa kvalitativ textanalys och källkritiska principer vid tolkning av historiskt material

Kursinnehåll

Kursen behandlar det moderna samhällets framväxt i välfärdshistoriskt och komparativt perspektiv där både kontinuitet och förändring lyfts fram. Det innebär också att framväxten av folkhemmet och den kamp om sociala och kulturella värden som denna tid aktualiserar står i fokus, liksom frågan om medborgarskapets innebörd för olika grupper i samhället. Begrepp som klass, genus, etnicitet och generation i relation till olika idéer om folkhemmet behandlas. Kvalitativ textanalys och grundläggande källkritik tillämpas i kursen på historiskt material.

Undervisnings- och arbetsformer

Undervisningen grundar sig på olika studentaktiva arbetsformer. Undervisning sker genom föreläsningar, individuella och gruppvisa övningar samt handledning. Utöver detta ska studenten utöva självstudier.

Examination

Examinationer sker såväl muntligt som skriftligt. Kursen examineras i flera moment, både individuellt och genom grupparbete. För att bli godkänd krävs godkänt på samtliga dessa moment. Detaljerad information återfinns i studiehandledningen.

Betygsskala

,

Övrig information

Planering och genomförande av kurs skall utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som skall ingå i varje kurs skall därför behandla frågan om hur kursen överensstämmer med kursplanen. Kursen bedrivs på ett sådant sätt att både mäns och kvinnors erfarenhet och kunskaper synliggörs och utvecklas.

Institution

Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier

Det finns inga examinationsmoment att visa.

Det finns ingen kurslitteratur tillgänglig på studieinfo för den här kursen.

Denna flik innehåller det material som är publikt i Lisam. Den information som publiceras här är inte juridiskt bindande, sådant material hittar du under övriga flikar på denna sida.

Det finns inga filer att visa.