Kultur och samhälle från 1914 till idag, 15 hp

Culture and Society from 1920 until Today, 15 credits

758G56

Huvudområde

Kultur- och kommunikationsvetenskap

Utbildningsnivå

Grundnivå

Kurstyp

Fristående- och programkurs

Examinator

Gary Svensson

Kursansvarig

Lasse Kvarnström, Martin Berzell, Anna Ingemark, Karin Ström Lehander, Ragnild Lome

Studierektor eller motsvarande

Gary Svensson
VOF = Valbar / Obligatorisk / Frivillig
Kursen ges för Termin Veckor Språk Ort/Campus VOF
F7KKU Kandidatprogrammet i kulturvetenskap 3 (HT 2019) 201944-202003 Svenska Linköping, Valla O

Huvudområde

Kultur- och kommunikationsvetenskap

Utbildningsnivå

Grundnivå

Fördjupningsnivå

G1X

Kursen ges för

  • Kandidatprogrammet i kulturvetenskap

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs att den särskilda behörigheten till kandidatprogrammet i Kulturvetenskap är uppfylld samt minst 45 hp från kurserna på det kulturvetenskapliga basblockets termin 1 och 2.

Lärandemål

Efter avslutad kurs ska den studerande kunna
- redogöra för den västerländska kulturens utveckling och dess interaktiva förhållande till omvärlden under perioden från omkring 1914 fram till idag,
- analysera kulturella och sociala fenomen och processer under perioden från omkring 1914 fram till idag,
- analysera, tolka och värdera skönlitterära texter, bilder, konstföremål och byggnader i sina historiska och estetiska sammanhang,
- redogöra för vad ett kritiskt och analytiskt förhållningssätt innebär, samt tillämpa detta på tolkningar och förklaringar relevanta för perioden från omkring 1914 fram till idag,
- redogöra för hur val av perspektiv utifrån klass, genus och mångfald påverkar vår förståelse av epoken. 

Kursinnehåll

Praktisk filosofi, 1,5 hp: Delkursen innehåller en översikt över centrala filosofiska problem och metodidéer under 1900-talet och fram till idag.

Historia, 4,5 hp: Delkursen innehåller ett översiktligt studium av händelser och samhällsutveckling i ett västerländskt perspektiv från omkring 1914 fram till idag. Sveriges och övriga Nordens del i den allmänna utvecklingen speglas liksom dessa länders specifika utveckling under perioden.

Konstvetenskap och visuell kommunikation, 4,5 hp: Delkursen behandlar bildkonstens och arkitekturens idébildning och olika uttrycksformer från 1914 och framåt. Begrepp som högmodernism och postmodernism diskuteras. Perspektiv ges också på populärbilder, reklam, propaganda samt massmediebilder av olika slag. 

Litteraturvetenskap, 4,5 hp: Delkursen behandlar den västerländska litteraturens historia från och med modernismen till idag, samt vidareutvecklar den litteraturvetenskapliga textanalysen i förhållande till litteraturteoretiska grundfrågor och perspektiv.

Undervisnings- och arbetsformer

Studierna består i första hand av självständiga litteraturstudier. Kursen innehåller också föreläsningar, seminarier och gruppövningar. Till kursen hör också en uppgift att som ett diskussionsinlägg sätta in filosofi och filosofiska frågor i allmänna kultursammanhang. Seminarier och gruppövningar förbereds individuellt eller i grupp.

Examination

Kursen examineras genom salstentor, hemskrivningar, samt fortlöpande skrivuppgifter och seminarieredovisningar. Momenten i praktisk filosofi, historia, konstvetenskap och visuell kommunikation, samt litteraturvetenskap examineras separat. Vidare ingår aktiv obligatorisk närvaro vid seminarier i kursens examination. Detaljerad information återfinns i studiehandledningen.

Studerande, vars examination underkänts två gånger på kursen eller del av kursen, har rätt att begära en annan examinator vid förnyat examinationstillfälle.

Den som godkänts i prov får ej delta i förnyat prov för högre betyg.

Betygsskala

Tregradig skala, U, G, VG

Övrig information

Planering och genomförande av kurs ska utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som ska ingå i varje kurs ska därför behandla frågan om hur kursen överensstämmer med kursplanen.

Kursen bedrivs på ett sådant sätt att både mäns och kvinnors erfarenhet och kunskaper synliggörs och utvecklas.

Institution

Institutionen för kultur och kommunikation
Kod Benämning Omfattning Betygsskala
FILO Tentamen, filosofi 1.5 hp U, G, VG
HIST Tentamen, historia 4.5 hp U, G, VG
KONS Tentamen, konstvetenskap och visuell kommunikation 4.5 hp U, G, VG
LITT Tentamen, litteraturvetenskap 4.5 hp U, G, VG
Litteraturlista finns under Övriga dokument

Denna flik innehåller det material som är publikt i Lisam. Den information som publiceras här är inte juridiskt bindande, sådant material hittar du under övriga flikar på denna sida.

Det finns inga filer att visa.