Kristendom: Vad kristna tror och gör, 7.5 hp

Christianity: What Christians believe and do, 7.5 credits

791G02

Huvudområde

Religionsvetenskap

Utbildningsnivå

Grundnivå

Kurstyp

Fristående kurs

Examinator

Carl-Magnus Carlstein, Tomas Widholm

Studierektor eller motsvarande

Carl-Magnus Carlstein

Kontaktinformation

VOF = Valbar / Obligatorisk / Frivillig
Kursen ges för Termin Veckor Språk Ort/Campus VOF
Fristående kurs (Halvfart, Blandad undervisningstid) HT 2025 202534-202543 Svenska Ortsoberoende

Huvudområde

Religionsvetenskap

Utbildningsnivå

Grundnivå

Fördjupningsnivå

G1N

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet på grundnivå
samt
Historia 1b eller 1a1 och 1a2
samt
Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2

Lärandemål

Efter avslutad kurs ska den studerande kunna:

  • översiktligt analysera centralt trosinnehåll inom kristendom och hur detta innehåll relaterar till kristendomens framväxt, centrala praktiker och grundläggande etik
  • förklara hur kristna levnadssätt kan vara en respons på en viss tids utmaningar
  • jämföra centrala metoder och teorier i studiet av kristendom
  • kritiskt diskutera trosinnehåll, praktiker och etik inom kristendom i förhållande till hållbarhet

Kursinnehåll

Denna grundkurs är en introduktion till kristendom. Perspektivet är i huvudsak historiskt, dvs kursen fokuserar på vad kristendom har varit under historiens lopp snarare än att främst inrikta sig på nutida trosuttryck. Kursen består av tre delar.

Ursprung och framväxt: Tidig historia (1,5 hp)

I den första delkursen ligger fokus på hur kristendomen började som en inomjudisk rörelse runt Jesus från Nasaret och med tiden blev vad man skulle kunna kalla en egen religion skild från judendomen.

Teologi: Vad kristna tror (4,5 hp)

I den andra delkursen om teologi ges en introduktion till tre centrala temana i kristen troslära: skapelse, frälsning och fullbordan. Teologiska övertygelser analyseras på ett översiktligt sätt, vilket innefattar en bearbetning av hur dessa teman kan tolkas på olika sätt, hur de relateras till helig skrift, och hur kristna läror kan vara svar på utmaningar i en viss tid och en del av en dialog med andra livsåskådningar.

Praktiker och etik: Vad kristna gör (1,5 hp)

I den sista delkursen belyses praktiker och etik. Här diskuteras centrala kristna praktiker och grundläggande etik, och hur de är grundande i teologiska övertygelser. En fråga är också hur praktiker och etik relaterar till utmaningar i en viss tid.

I varje delkurs berörs utmaningar med att vetenskapligt studera kristendom och färdigheter som behövs i detta arbete tränas. Förutom en introduktion till centrala metoder och teorier inom studiet av kristendom, ligger fokus på att analysera övertygelser, praktiker och etik, och kritiskt diskutera dem.

Undervisnings- och arbetsformer

Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier. Utöver detta ska den studerande utöva självständiga litteraturstudier.

Examination

Kursen examineras genom

Ursprung och framväxt: Tidig historia (1,5 hp)

  • individuell skriftlig inlämningsuppgift, betygsskala: UV
  • aktivt deltagande i seminarier, betygsskala: UG

Teologi: Vad kristna tror (4,5 hp)

  • individuell skriftlig inlämningsuppgift, betygsskala: UV
  • aktivt deltagande i seminarier, betygsskala: UG

Praktiker och etik: Vad kristna gör (1,5 hp)

  • individuell skriftlig inlämningsuppgift, betygsskala: UV
  • aktivt deltagande i seminarier, betygsskala: UG

För Godkänt slutbetyg krävs minst Godkänt på kursens samtliga examinerande moment. För Väl godkänt slutbetyg krävs Väl godkänt på minst 50 % av de VG-grundande högskolepoängen.

Detaljerad information återfinns i studiehandledningen.

Om det finns särskilda skäl, och om det med hänsyn till det obligatoriska momentets karaktär är möjligt, får examinator besluta att ersätta det obligatoriska momentet med en annan likvärdig uppgift. 

Om LiU: s koordinator för studenter med funktionsnedsättning har beviljat en student rätt till anpassad examination vid salstentamen har studenten rätt till det.

Om koordinatorn har gett studenten en rekommendation om anpassad examination eller alternativ examinationsform, får examinator besluta om detta om examinator bedömer det möjligt utifrån kursens mål.

Examinator får också besluta om anpassad examination eller alternativ examinationsform om examinator bedömer att det finns synnerliga skäl och examinator bedömer det möjligt utifrån kursens mål.

Studerande, vars examination underkänts två gånger på kursen eller del av kursen, har rätt att begära en annan examinator vid förnyat examinationstillfälle.

Den som godkänts i prov får ej delta i förnyat prov för högre betyg.

Betygsskala

Tregradig skala, U, G, VG

Övrig information

Planering och genomförande av kurs ska utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som ska ingå i varje kurs ska därför behandla frågan om hur kursen överensstämmer med kursplanen.

Kursen bedrivs på ett sådant sätt att likvärdiga villkor råder med avseende på kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Om det föreligger synnerliga skäl får rektor i särskilt beslut ange förutsättningarna för, och delegera rätten att besluta om, tillfälliga avsteg från denna kursplan.
 

Om undervisnings- och examinationsspråk:

Undervisningsspråk visas på respektive kurstillfälle på fliken "Översikt". Examinationsspråk relaterar till undervisningsspråk enligt nedan:

  • Om undervisningsspråk är ”Svenska” kan kursen ges i sin helhet på svenska eller helt eller delvis på engelska. Examinationsspråk är svenska, men delar av examinationen kan ske på engelska. 
  • Om undervisningsspråk är ”Engelska” ges kursen i sin helhet på engelska. Examinationsspråk är engelska. 
  • Om undervisningsspråk är ”Svenska/Engelska” ges kursen i sin helhet på engelska om studenter utan tidigare kunskap i svenska språket deltar. Examinationsspråk följer undervisningsspråk.
     

Institution

Institutionen för kultur och samhälle
Kod Benämning Omfattning Betygsskala
OBL1 Obligatoriska seminarier 1.5 hp U, G
UPG1 Skriftlig redovisning: tidig historia 1 hp U, G, VG
UPG2 Skriftlig redovisning: teologi 4 hp U, G, VG
UPG3 Skriftlig redovisning: praktiker och etik 1 hp U, G, VG
Det finns ingen kurslitteratur tillgänglig på studieinfo för den här kursen.

Denna flik innehåller det material som är publikt i Lisam. Den information som publiceras här är inte juridiskt bindande, sådant material hittar du under övriga flikar på denna sida.

Det finns inga filer att visa.