Vuxna och äldres hälsa, livsvillkor och ohälsa, 17.5 hp

Living Conditions, Health and Illness for Adults and Elderly, 17.5 credits

8DIA05

Huvudområde

Medicin

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Kurstyp

Programkurs

Examinator

Lena Hanberger

Kursansvarig

Lena Hanberger

Studierektor eller motsvarande

Elisabet Welin Henriksson
VOF = Valbar / Obligatorisk / Frivillig
Kursen ges för Termin Veckor Språk Ort/Campus VOF
MASD2 Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktssköterska 2 (VT 2018) 201804-201816 Svenska Linköping, US O
MASD2 Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktssköterska 2 (VT 2018) 201804-201816 Svenska Nyköping O

Huvudområde

Medicin

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Fördjupningsnivå

A1X

Kursen ges för

  • Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktssköterska

Särskild information

Kursen bygger på den grundutbildade sjuksköterskans kunskaper och kompetens och utgör den femte kursen i Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktssköterska, 75 högskolepoäng.

I kursen ingår 10hp medicinsk vetenskap och 7,5hp omvårdnadsvetenskap. Ämnena studeras integrerat.

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs av Socialstyrelsen utfärdad legitimation som sjuksköterska med inriktning mot allmän hälso- och sjukvård omfattande 180 hp eller motsvarande. Dessutom krävs kandidatexamen och minst 12 månaders yrkesverksamhet, motsvarande heltid, som legitimerad sjuksköterska. Om kandidatexamen saknas krävs kunskaper inom vetenskaplig metod motsvarande 15 hp samt minst 24 månaders yrkesverksamhet, motsvarande heltid, som legitimerad sjuksköterska. Därutöver krävs godkända kunskaper i svenska och engelska enligt bestämmelser för grundläggande behörighet för grundnivå, t. ex Svenska 3/B och Engelska 6/A. 

Lärandemål

Kunskap och förståelse
Den studerande ska efter fullgjord kurs kunna:

  • förklara hur olika livsvillkor för vuxna och äldre påverkar hälsa och välbefinnande
  • utifrån egenvårdsteorier planera, utföra och värdera hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande omvårdnad i interprofessionell samverkan.

Färdighet och förmåga
Den studerande ska efter fullgjord kurs kunna:

  • självständigt genomföra kvalificerade bedömningar och genomföra adekvata åtgärder av vuxna och äldre personers hälsa/ohälsa på individ- grupp- och samhällsnivå
  • initiera och organisera kvalitetsutveckling utifrån förbättringskunskap
  • visa förmåga att i interprofessionell samverkan planera och leda mottagningsverksamhet och kvalificerad hemsjukvård med medicinteknisk utrustning och delegering
  • göra självständiga bedömningar av behov av förbrukningsartiklar oc förskriva hjälpmedel vid diabetes, stomi och inkontinens relevanta för distriktssköterskans förskrivningsrätt
  • visa professionell förmåga att möta de behov som uppstår hos patienter och närstående i livets slutskede.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Den studerande ska efter fullgjord kurs kunna:

  • analysera etiska aspekter i vården av vuxna och äldre
  • söka relevant litteratur och kritiskt granska samt tillämpa kunskap och forskning inom området.

Kursinnehåll

Kursen innehåller fördjupning i

  • metoder för att bedöma patienters hälsotillstånd: relevanta frågor, inspektion, palpation, auskultation
  • vanliga tillstånd, ofta livslånga, som distriktssköterskan möter i sitt arbete: cirkulatoriska, respiratoriska och neurologiska sjukdomar, rörelseorganens sjukdomar, hudsjukdomar, allergier, diabetes, demens och socialmedicinska problem
  • geriatrik och gerontologi
  • bedömning av behov och förskrivning av hjälpmedel vid funktionshinder och förbrukningsartiklar vid inkontinens, diabetes och stomi
  • farmakologisk behandling av vuxna och äldre med fokus på distriktssköterskans förskrivning av läkemedel
  • farmakokinetik, farmakodynamik, läkemedelsinteraktion, biverkningar och läkemedels inverkan i olika åldrar
  • palliativ omvårdnad
  • tillämpning av teorier och metoder inom hälsofrämjande arbete med vuxna och äldre individer
  • etiska reflektioner om distriktssköterskans arbete
  • hur man bedriver forskning och förbättringsarbete.

Undervisnings- och arbetsformer

Vid Hälsouniversitet bedrivs undervisning med Problembaserat Lärande (PBL) som pedagogisk filosofi och metod . PBL innebär att studentens delaktighet i lärandet är i fokus. Studenten tar eget ansvar för att bedöma vad han/hon behöver lära sig, genom att analysera och hantera verklighetsanknutna situationer som har anknytning till innehållet i kursen. Studenten söker kunskap, sovrar, tillämpar och värderar denna, samt utvärderar sitt eget lärande. Undervisningen är upplagd för att stimulera och stödja studentens utveckling av professionell kompetens och självständighet i lärande. Verklighetsanknutna situationer används som underlag för problembearbetning och för att skapa motivation och meningsfullhet i studierna. Studenter arbetar tillsammans i mindre grupper, dels för att träna samarbete, dels för att bidra till varandras lärande. Lärare verkar i PBL dels som handledare genom att utmana, följa och återkoppla studenternas lärande, dels genom att bidra med kunskap på ett sätt som stimulerar och kompletterar.

I undervisningen på denna kurs utnyttjas olika arbetsformer såsom arbetet i basgrupp, loggbok, föreläsningar, granskning av vetenskapliga artiklar, seminarier och verksamhetsförlagd utbildning.

Examination

Kursen examineras fortlöpande genom bedömning av individuella prestationer och prestationer i grupp. Examination sker även i form av individuell skriftlig och muntlig tentamen.

Deltagande i obligatoriska moment är en förutsättning för godkänt på kursen. Obligatoriska moment är basgruppsarbete, seminarier och verksamhetsförlagd utbildning.

Omfattning av omexamination och förnyad bedömning av verksamhetsförlagd utbildning
För såväl omexamination som förnyad bedömning av verksamhetsförlagd utbildning gäller att omfattningen skall vara densamma som vid ordinarie examination respektive första bedömningstillfället. Vid underkänt på verksamhetsförlagd utbildning får studenten göra detta moment ytterligare en gång. Tidpunkt för omprövning bedöms i varje enskilt fall men kan ske endast när lärare och handledare finns att tillgå.

Anmälan till examination/tentamen
Inför varje kurs anges hur anmälan till examination skall gå till. I övrigt tillämpas Föreskrifter rörande examination och examinatorer enligt beslut vid Linköpings Universitet.

Antal examinationstillfällen
Resurskrävande examinationsformer är begränsade till sammanlagt fem gånger; d v s student som inte godkänts vid ordinarie examinationstillfälle har möjlighet att genomgå provet vid ytterligare fyra tillfällen. Därefter ges inget ytterligare tillfälle. Övriga examinationsformer har studenten rätt gå igenom ett obegränsat antal gånger. Tidpunkten för omexamination skall anges i början av varje termin. Den studerande har rätt att anmäla behov av stöd efter två underkända prov.

Betygsskala

Tvågradig skala, U, G

Kurslitteratur

Lista över kurslitteratur fastställs av ansvarig institution eller motsvarande. Obligatorisk kurslitteratur finns ej.

Övrig information

Kursen bedrivs på ett sådant sätt att funktionshinder, etnicitet, genus och ålder framhålls som relevanta variabler för analys och diskussion.

Planering och genomförande av kursen skall utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som skall ingå i varje kurs skall därför behandla frågan om hur kursen överensstämmer med kursplanen.

Om kursen upphör att ges eller genomgår större förändring erbjuds normalt examination enligt denna kursplan, vid totalt tre tillfällen inom ett år, varav ett i nära anslutning till det första examinationstillfället.

Institution

Institutionen för medicin och hälsa
Kod Benämning Omfattning Betygsskala
VFU5 VFU, spärr till T3 3 hp U, G
SEM5 Seminarier 2.5 hp U, G
EXA5 Tentamen 10 hp U, G
BAS5 Basgrupp, spärr till T3 2 hp U, G
Det finns ingen kurslitteratur tillgänglig på studieinfo för den här kursen.

Denna flik innehåller det material som är publikt i Lisam. Den information som publiceras här är inte juridiskt bindande, sådant material hittar du under övriga flikar på denna sida.

Det finns inga filer att visa.