Leda och utveckla psykiatrisk vård, 5 hp

Managing and Developing Psychiatric Care, 5 credits

8PYA04

Huvudområde

Omvårdnadsvetenskap

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Kurstyp

Programkurs

Examinator

Patrik Rytterström

Kursansvarig

Patrik Rytterström

Studierektor eller motsvarande

Lena Hanberger
VOF = Valbar / Obligatorisk / Frivillig
Kursen ges för Termin Veckor Språk Ort/Campus VOF
MAPY2 Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot psykiatrisk vård 4 (VT 2019) 201916-201922 Svenska Ortsoberoende O
MAPY2 Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot psykiatrisk vård 4 (VT 2019) 201916-201922 Svenska Örebro O
MAPY2 Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot psykiatrisk vård 4 (VT 2019) 201916-201922 Svenska Karlstad O
MAPY2 Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot psykiatrisk vård 4 (VT 2019) 201916-201922 Svenska Jönköping O
MAPY2 Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot psykiatrisk vård 4 (VT 2019) 201916-201922 Svenska Linköping, US O

Huvudområde

Omvårdnadsvetenskap

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Fördjupningsnivå

A1X

Kursen ges för

  • Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot psykiatrisk vård

Särskild information

Kursens fokus är den kompetens som krävs av specialistsjuksköterskan i psykiatrisk vård för att leda och utveckla vården. Inom kursen belyses teori om olika ledarstilar, förbättringsarbete samt teamarbete. Kursen bygger på den grundutbildade sjuksköterskans kunskaper och kompetens samt utgör den sista delkursen i programmet Specialistsjuksköterska med inriktning mot psykiatrisk vård.

Förkunskapskrav

Grundutbildning till sjuksköterska med kandidatexamen 180 hp och 12 månaders yrkeserfarenhet motsvarande heltidsstudier som sjuksköterska. Om kandidatexamen saknas krävs kunskaper inom vetenskaplig metod motsvarande 15 hp samt 24 månaders yrkeserfarenhet motsvarande heltidsarbete som sjuksköterska. Därutöver krävs godkända kunskaper i svenska och engelska enligt bestämmelser för grundläggande behörighet för grundnivå, t. ex Svenska 3/B och Engelska 6/A. 

Lärandemål

Den studerande skall efter avslutad kurs kunna

  • Analysera och reflektera över psykiatrisjuksköterskans ledarskap på olika funktionsnivåer samt relatera till författningar och aktuella styrdokument
  • Beskriva, reflektera samt tillämpa ett systematiskt kvalitetsarbete inom omvårdnad med avseende på design, ledning och utvärdering
  • Analysera teamarbetet och hur samverkan sker mellan vårdgivare, myndigheter och yrkesgrupper inom hälso- och sjukvårdens olika nivåer.

Kursinnehåll

I kursen studeras:

  • Olika organisationsmodeller/teorier samt team och samverkansmodeller inom och mellan olika verksamheter.
  • Individers olika förutsättningar för att utveckla sin ledarroll
  • Psykiatrisjuksköterskans ledarskap inom olika funktionsnivåer vad avser ansvar, funktion relaterat till författningar och styrdokument utifrån arbetsmiljö, personalfrågor, ansvarighetsfall, avvikelserapportering och delegering.

Undervisnings- och arbetsformer

Vid Hälsouniversitetet bedrivs undervisning med Problembaserat lärande (PBL) som pedagogisk filosofi och metod. PBL innebär att studentens delaktighet i lärandet är i fokus. Studenten tar eget ansvar för att bedöma vad han/hon behöver lära sig, genom att analysera och hantera situationer som har anknytning till ämnesområdet. Studenten söker kunskap, sovrar, tillämpar och värderar denna, samt utvärderar sitt eget lärande. Att kunna söka och värdera ny kunskap och ompröva tidigare kunskap är viktigt under hela utbildningen. PBL skapar en grund för aktivt livslångt lärande som är nödvändig för det psykiatriska vårdområdet, där kunskapsutvecklingen sker i en snabb takt. Undervisningen är upplagd för att stimulera och stödja studentens utveckling av professionell kompetens och självständighet i lärande. Verklighets-/verksamhetsanknutna situationer används som underlag för problembearbetning och för att skapa motivation och meningsfullhet i studierna. Studenter arbetar tillsammans i mindre grupper, dels för att träna samarbete, dels för att bidra till varandras lärande. Lärare verkar i PBL dels som handledare genom att utmana, följa och återkoppla studenternas lärande, dels genom att bidra med kunskap på ett sätt som stimulerar och kompletterar. I undervisningen på denna kurs används föreläsningar, basgrupper, seminarium och olika nätbaserade hjälpmedel via utbildningsplattform

Examination

Obligatoriska moment är basgruppsarbete, seminarium samt olika inlämningsuppgifter. Kursen examineras med en skriftlig tentamen.

Omfattning av omtentamen
Tidpunkt för omtentamen ska anges i början av varje termin. För omtentamen gäller att omfattningen ska vara densamma som vid ordinarie examination.

Byte av examinator
Student som underkänts två gånger vid examination på kursen eller del av kursen har efter begäran rätt att få annan examinator vid förnyat examinationstillfälle, om inte särskilda skäl talar mot det.

Anmälan till examination/tentamen
Inför varje kurs anges hur anmälan till examination ska gå till.

Antal examinationstillfällen
Resurskrävande examinationsformer är begränsade till sammanlagt fem gånger; dvs student som inte godkänts vid ordinarie examinationstillfälle har möjlighet att genomgå provet vid ytterligare fyra tillfällen. Därefter ges inget ytterligare tillfälle. Övriga examinationsformer har studenten rätt att gå igenom ett obegränsat antal gånger. Tidpunkten för omexaminationen skall anges i början av varje termin. Den studerande har rätt att anmäla behov av stöd efter två underkända prov.

Betygsskala

Tvågradig skala, U, G

Kurslitteratur

Litteraturlista fastställs av institution/motsvarande.

Övrig information

Kursen bedrivs på ett sådant sätt att funktionshinder, etnicitet, genus och ålder framhålls som relevanta variabler för analys och diskussion.

Planering och genomförande av kursen skall utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som skall ingå i varje kurs skall därför behandla frågan om hur kursen överensstämmer med kursplanen.

Om kursen upphör att ges eller genomgår större förändring erbjuds normalt examination enligt denna kursplan, vid totalt tre tillfällen inom ett år, varav ett i nära anslutning till det första examinationstillfället.

Institution

Institutionen för medicin och hälsa
Kod Benämning Omfattning Betygsskala
EXA4 Examination - posterseminarium och skriftlig uppgift 3.5 hp U, G
BAS4 Basgrupp 1.5 hp U, G
Det finns ingen kurslitteratur tillgänglig på studieinfo för den här kursen.

Denna flik innehåller det material som är publikt i Lisam. Den information som publiceras här är inte juridiskt bindande, sådant material hittar du under övriga flikar på denna sida.

Det finns inga filer att visa.