Hematologi och omvårdnad av patienter med hematologiska sjukdomar, avancerad nivå, 15 hp

Haematology and nursing care for patients with haematological diseases, 15 credits

8FA001

Kursen är nedlagd.
Alla nedanstående kurstillfällen är inställda.

Huvudområde

Omvårdnadsvetenskap

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Kurstyp

Fristående kurs
VOF = Valbar / Obligatorisk / Frivillig
Kursen ges för Termin Veckor Språk Ort/Campus VOF Obs!
Fristående kurs (Halvfart, Dagtid) HT 2008 200844-200914 Svenska Linköping INSTÄLLD

Huvudområde

Omvårdnadsvetenskap

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Fördjupningsnivå

A1X

Förkunskapskrav

Sjuksköterskeexamen motsvarande minst 120 hp samt forskningsmetodik motsvarande allmän forskningsmetodik 7,5 hp på B-nivå eller motsvarande. Därutöver krävs godkända kunskaper i svenska och engelska enligt bestämmelser för grundläggande behörighet för grundnivå, t.ex. Svenska 3/B och Engelska 6/A.

Rekommenderade förkunskaper

Sjuksköterskeexamen motsvarande minst 120 hp samt forskningsmetodik motsvarande allmän forskningsmetodik 7,5 hp på B-nivå eller motsvarande. Därutöver krävs godkända kunskaper i svenska och engelska enligt bestämmelser för grundläggande behörighet för grundnivå, t.ex. Svenska 3/B och Engelska 6/A.

Lärandemål

Kursen syftar till att den studerande ska tillägna sig ett kritiskt förhållningssätt och en kompetens för att kunna; utföra specifik omvårdnad vid maligna blodsjukdomar, handlägga sjukdoms-och behandlingsrelaterade symptom, palliativ vård samt ta i beaktande kulturella och genusaspekter

MÅL
Kursen syftar till att den studerande ska tillägna sig fördjupade kunskaper om maligna blodsjukdomars epidemiologi, etiologi, prognos och patologi. Olika diagnostiska metoder och gällande behandlingsmetoder såsom cytostatika, strålbehandling och nya behandlingsmetoder samt patofysiologin bakom behandlingsrelaterade symtom kommer att behandlas. Kursen syftar till att den studerande ska tillägna sig ett kritiskt förhållningssätt och en kompetens för att kunna; utföra specifik omvårdnad vid maligna blodsjukdomar, handlägga sjukdoms-och behandlingsrelaterade symptom, palliativ vård samt ta i beaktande kulturella och genusaspekter. Kunskaper och handlingsberedskap gällande teamarbete, krisbearbetning, etik och kommunikation och professionellt bemötande av patienter och närstående ska nås.
FÖRVÄNTADE LÄRANDERESULTAT
Efter avslutad kurs skall studenten
-uppnått självständig handlingsberedskap i mötet med patienter med hematologisk sjukdom och deras närstående
-självständigt och i team med andra vårdgivare kunna utföra specifik omvårdnad vid maligna blodsjukdomar, kunna handlägga sjukdoms- och behandlingsrelaterade symtom
-kunna planera, genomföra och utvärdera omvårdnad och tillika palliativ vård med utgångspunkt från patienten och närståendes individuella behov
-uppnått handlingsberedskap och kunskap gällande kulturella och genusaspekter, etik, kommunikation och krisbearbetning
-ha utvecklat ett vetenskapligt och kritiskt förhållningssätt för att kunna följa, värdera och delta i utveckling och forskning inom området

Kursinnehåll

Kursens innehåll innefattar följande områden inom hematologi:
-Patofysiologi, etiologi och epidemiologi
-Diagnostik och prognosbedömning
-Farmakologisk behandling, strålbehandling och cytostatika behandling
-Kurativa och palliativa behandlingsformer och omvårdnad
-Psykosociala effekter för patienten och närstående
-Kulturella- och genusaspekter vid livshotande sjukdom
-Etiska överväganden
-Hematologisk omvårdnad i ett framtidsperspektiv

Undervisnings- och arbetsformer

Vid Hälsouniversitet bedrivs undervisning med Problembaserat Lärande (PBL) som pedagogisk filosofi och metod . PBL innebär att studentens delaktighet i lärandet är i fokus. Studenten tar eget ansvar för att bedöma vad han/hon behöver lära sig, genom att analysera och hantera verklighetsanknutna situationer som har anknytning till innehållet i kursen. Studenten söker kunskap, sovrar, tillämpar och värderar denna, samt utvärderar sitt eget lärande. Undervisningen är upplagd för att stimulera och stödja studentens utveckling av professionell kompetens och självständighet i lärande. Verklighetsanknutna situationer används som underlag för problembearbetning och för att skapa motivation och meningsfullhet i studierna. Studenter arbetar tillsammans i mindre grupper, dels för att träna samarbete, dels för att bidra till varandras lärande. Lärare verkar i PBL dels som handledare genom att utmana, följa och återkoppla studenternas lärande, dels genom att bidra med kunskap på ett sätt som stimulerar och kompletterar.

I undervisningen på denna kurs utnyttjas olika arbetsformer såsom arbetet i basgrupp, föreläsningar, studieuppgifter, artikelgranskning fältstudier och seminarier.

Examination

Kursen examineras fortlöpande genom bedömning av både av individuella prestationer och prestationer i grupp. Examination av studieuppgifter sker i seminarier där uppgifter redovisas både muntligt och skriftligt. Deltagande i obligatoriska moment är en förutsättning för godkänt på kursen. Omfattning och kriterier för studieuppgifter meddelas senast vid kursstart. Obligatoriska moment är: basgrupp, studieuppgifter och seminarier. Studenten skall uppfylla kraven för de i kursen ingående obligatoriska momenten för godkänt resultat.
Byte av examinator
Student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det.
Omfattning av omtentamen
För omtentamen gäller att omfattningen skall vara densamma som vid ordinarie examination.
Anmälan till examination/tentamen
Inför varje kurs anges hur anmälan till tentamen skall gå till. I övrigt tillämpas ”Föreskrifter rörande examination och examinatorer” enligt beslut vid Linköpings Universitet, Dnr: LiU 1109/00-40.

Betygsskala

,

Kurslitteratur

Lista över resurslitteratur upprättas och finns hos kursansvarig. Obligatorisk kurslitteratur finns ej.

Övrig information

KURSVÄRDERING I kursen ingår kursvärdering. Denna ska vara vägledande för genomförandet av pågående kurs samt för utveckling och planering av kommande kurser. Kursutvärderingen ska genomföras skriftligt individuellt av studenter och muntligt gemensamt av lärare och studenter. All kursvärdering redovisas och dokumenteras. ÖVRIGT Om kursen upphör att ges eller genomgår större förändring erbjuds normalt examination enligt denna kursplan, vid totalt tre tillfällen inom ett år, varav ett i nära anslutning till det första examinationstillfället. Kursen bedrivs på ett sådant sätt att både mäns och kvinnors erfarenheter och kunskaper synliggörs och utvecklas. Planering och genomförande av kurs skall utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som skall ingå i varje kurs skall därför behandla frågan om hur kursen överensstämmer med kursplanen. Om kursen upphör att ges eller genomgår större förändring erbjuds normalt examination enligt denna kursplan, vid totalt tre tillfällen inom ett år, varav ett i nära anslutning till det första examinationstillfället.

Det finns inga examinationsmoment att visa.

Det finns ingen kurslitteratur tillgänglig på studieinfo för den här kursen.

Denna flik innehåller det material som är publikt i Lisam. Den information som publiceras här är inte juridiskt bindande, sådant material hittar du under övriga flikar på denna sida.

Det finns inga filer att visa.