Historia, 7.5 hp

History, 7.5 credits

973G16

Huvudområde

Inget huvudområde

Utbildningsnivå

Grundnivå

Kurstyp

Programkurs

Studierektor eller motsvarande

Björn Ivarsson Lilieblad
VOF = Valbar / Obligatorisk / Frivillig
Kursen ges för Termin Veckor Språk Ort/Campus VOF
L1G46 Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6 5 (HT 2016) Svenska

Huvudområde

Inget huvudområde

Utbildningsnivå

Grundnivå

Fördjupningsnivå

G2X

Kursen ges för

  • Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6

Förkunskapskrav

Genomgångna kurser enl utbildningsplan.

Lärandemål

Efter avslutade kurs ska den studerande kunna:
beskriva historieämnets framväxt som skol- och universitetsämne.

översiktligt redogöra för historieämnets vetenskapliga grunder.

översiktligt redogöra för huvuddragen i den historiska utvecklingen från forntiden fram till 1850 ur ett i huvudsak svenskt, nordiskt men även europeiskt och globalt perspektiv.

orientera sig om nutidshistoria.

diskutera hur historia har använts och används för att skapa mening och identitet i olika tider.

med utgångspunkt i källkritiska kriterier diskutera fakta och tolkningar av historiska sammanhang.

argumentera med hjälp av historieämnets centrala begrepp för val av stoff, undervisningsformer och läromedel, i relation till elevers förståelse och skilda förutsättningar.

analysera grundskolans styrdokument kring historieämnet.

Kursinnehåll

Introduktion till historievetenskap
I kursen lyfts betydelsen av olika perspektiv och källor för historieskrivingen. I momentet ges en allmän orientering i olika historiesyner, historiska teorier och perspektiv såsom genus, klass och etnicitet där studenten skriver och diskuterar det aktuella kunskapsstoffet. Studenten tillägnar sig även en översikt av historievetenskapliga forskningsmetoder liksom betydelsen av källkritik, historiemedvetande och historiebruk i en skolkontext. Inom momentet belyses även historievetenskapens framväxt.

Från forntid till 1850
Studenten studerar, diskuterar och jämför händelser och samhällsutveckling i ett europeiskt perspektiv, med tyngdpunkt på Sverige och Norden från forntiden fram till 1850. Särskild tyngdpunkt läggs på sociala, ekonomiska, politiska, religiösa och kulturella faktorers inverkan på samhällsutvecklingen.

Ämnesdidaktik
Parallellt med det kronologiska kursmomentet genomförs didaktiska seminarier och föreläsningar där studenten studerar, skriver och diskuterar om förutsättningar för historieundervisning i grundskolan såsom styrdokument, lärares och elevers relation till historia, historieämnets utveckling samt källmaterial och läromedel

Undervisnings- och arbetsformer

Litteraturstudier, föreläsningar, seminarier samt genom gruppvisa diskussioner.

Examination

Kursen examineras genom skriftlig individuell hemtentamen, skriftlig individuell redovisning samt muntlig redovisning i grupp.

PROVKODER
SRE2 Skriftlig redovisning med muntlig uppföljning, didaktik, 1.5 hp, U-VG

STN2 Skriftlig tentamen: hemtentamen, historia, 6.0, hp, U-VG

Betygsskala

Tregradig skala, U, G, VG

Övrig information

Planering och genomförande av kurs skall utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som skall ingå i varje kurs skall därför behandla frågan om hur kursen överensstämmer med kursplanen. Kursen bedrivs på ett sådant sätt att både mäns och kvinnors erfarenhet och kunskaper synliggörs och utvecklas.

Institution

Institutionen för studier av samhällsutveckling och kultur

Det finns inga examinationsmoment att visa.

Berggren, Lars & Greiff, Mats (2009). En svensk historia från vikingatid till nutid. 2., [bearb.] uppl. Lund: Studentlitteratur Hermansson Adler, Magnus (2009). Historieundervisningens byggstenar: grundläggande pedagogik och ämnesdidaktik. 2. uppl. Stockholm: Liber (utdrag distribueras via Lisam) Jonsson, Anders & Odenstad, Christina (2014). Bedömning i SO : för grundskolan, Malmö, Gleerup Kindblad Lindqvist, Christina (2009). Jag är Historia! Svensk stormaktstid, centrala begrepp och historiemedvetande, i Eliasson, Per & Rudnert, Joel (red) Klassrummet och cirkeln, Resurscentrum för mångfaldens skola/FoU-utbildning, Malmö (utdrag distribueras via Lisam) Lindström, Dag (2004). Forntid i Sverige: en introduktion. Stockholm: Natur och kultur Odenstad, Christina (2014). Ämnesdidaktik för SO-ämnen : för grundskolan, Malmö, Gleerup Åmark, Klas (2011). Varför historia?: en ämnesintroduktion för nya studenter. 1. uppl. Lund: Studentlitteratur

Denna flik innehåller det material som är publikt i Lisam. Den information som publiceras här är inte juridiskt bindande, sådant material hittar du under övriga flikar på denna sida.

Det finns inga filer att visa.