Det professionella samtalet, hp

Proffessional Discussion, credits

HTKX24

Kursen är nedlagd.

Huvudområde

Inget huvudområde

Utbildningsnivå

Grundnivå

Kurstyp

Fristående- och programkurs
VOF = Valbar / Obligatorisk / Frivillig
Kursen ges för Termin Veckor Språk Ort/Campus VOF
Fristående kurs (Halvfart, Eftermiddagstid) VT 2007 200704-200723 Svenska Linköping

Huvudområde

Inget huvudområde

Utbildningsnivå

Grundnivå

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen kärvs grundläggande behörighet.

Lärandemål

Den studerade skall förvärva en teoretisk och forskningsmässig bakgrund för förståelsen av hur samtal med och mellan professionella gestaltar sig och genomförs i olika sammanhang som exempelvis inom hälso- och sjukvård och socialt arbete men också i andra formaliserade sammanhang som innebär möten mellan personer och grupper med olika perspektiv på det som ska avhandlas som till exempel möten mellan beslutfattare och allmänhet.

Kursinnehåll

Kursen belyser tre huvudsakliga områden: samtal mellan professionella och så kallad lekman (institutionell diskurs), samtal professionella sinsemellan samt möten mellan expert/beslutsfattare och medborgare/allmänhet.
I kursens teoretiska avsnitt betonas teorier om det professionella samtalets sociala och kulturella förutsättningar och inramning som så kallad institutionell diskurs och kommunikativ demokrati. I genomgången av aktuell empirisk forskning betonas det professionella samtalets förutsättningar, genomförande och möjligheter. Aspekter som identitet, makt och inflytande diskuteras utifrån teorier och forskning om det professionella samtalets samhälleliga roll och uppbyggnad. I anslutning till olika moment ges exempel från olika typer av professionella samtal. Studenternas aktiva deltagande i dessa diskussioner ses som en väsentlig del av kursens innehåll.

Undervisnings- och arbetsformer

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och gruppdiskussioner

Examination

Kursen examineras genom aktivt deltagande vid seminarier samt genom skriftliga och muntliga uppgifter.

Betygsskala

Tregradig skala, U, G, VG

Övrig information

Planering och genomförande av kurs skall utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som skall ingå i varje kurs skall därför behandla frågan om hur kursen överensstämmer med kursplanen. Kursen bedrivs på ett sådant sätt att både mäns och kvinnors erfarenhet och kunskaper synliggörs och utvecklas.

Institution

Institutionen för medicin och hälsa

Det finns inga examinationsmoment att visa.

Det finns ingen kurslitteratur tillgänglig på studieinfo för den här kursen.

Denna flik innehåller det material som är publikt i Lisam. Den information som publiceras här är inte juridiskt bindande, sådant material hittar du under övriga flikar på denna sida.

Det finns inga filer att visa.