Barnmorskeutbildning, hp
Barnmorskeutbildning, credits
OPBAM
Huvudområde
Inget huvudområdeUtbildningsnivå
GrundnivåKurstyp
Fristående kursStudierektor eller motsvarande
Britt Hagert tfn 013-22 77 42Kursen ges för | Termin | Veckor | Språk | Ort/Campus | VOF | |
---|---|---|---|---|---|---|
Fristående kurs (Helfart, Dagtid) | VT 2005 | 200504-200623 | Svenska | Linköping |
Huvudområde
Inget huvudområdeUtbildningsnivå
GrundnivåFörkunskapskrav
Sjuksköterskeexamen, 120 p-utbildning enl 1993 års studiegång. Sjuksköterskeutbildning enligt förordning före 1993; alt 1, för den som tagit examen VT88 eller därefter krävs kurs i vetenskaplig metod 5 p, B-nivå, alt 2, för den som tagit examen före VT88 krävs kurser i omvårdnad och vetenskaplig metod om 5 p vardera på B-nivå. Dessutom krävs 12 mån heltidstjänstgöring (motsv) som sjuksköterska . Om så är möjligt kan behörighetsgivande kurser enligt ovan studeras parallellt med utbildningen. Kravet är dock att dessa kurser ska vara avslutade och godkända inför tillträde till termin 2. Om Du planerar att läsa in de behörighetsgivande kurserna parallellt under termin 1, MÅSTE Du kontakta studierektor Britt Hagert, tfn 013-22 77 42 före anmälan. Observera att programmet kan komma att ställas in p g a få sökande.Rekommenderade förkunskaper
Sjuksköterskeexamen, 120 p-utbildning enl 1993 års studiegång. Sjuksköterskeutbildning enligt förordning före 1993; alt 1, för den som tagit examen VT88 eller därefter krävs kurs i vetenskaplig metod 5 p, B-nivå, alt 2, för den som tagit examen före VT88 krävs kurser i omvårdnad och vetenskaplig metod om 5 p vardera på B-nivå. Dessutom krävs 12 mån heltidstjänstgöring (motsv) som sjuksköterska . Om så är möjligt kan behörighetsgivande kurser enligt ovan studeras parallellt med utbildningen. Kravet är dock att dessa kurser ska vara avslutade och godkända inför tillträde till termin 2. Om Du planerar att läsa in de behörighetsgivande kurserna parallellt under termin 1, MÅSTE Du kontakta studierektor Britt Hagert, tfn 013-22 77 42 före anmälan. Observera att programmet kan komma att ställas in p g a få sökande.Lärandemål
Syftet för barnmorskeutbildningen vid Hälsouniversitetet är att studenten skall nå professionell kompetens som barnmorska. Detta innebär att förvärva kunskap om yrkets teorigrund och uppsättning av metoder för att sedan kunna skapa sig en egen profil samt ett professionellt förhållningssätt till uppgiften. Det innebär också att handla enligt yrkets etiska kod och regler och utifrån verksamhetens mål, att tillägna sig ett kritiskt tänkande och vara öppen för förändringar samt medverka i utveckling och utvärdering av kompetensområdet.
Kursinnehåll
Omvårdnad med inriktning mot barnmorskans profession är huvudämnet i utbildningen. Human biomedicin och beteendevetenskap, relevant för barnmorskans profession,
ingår i utbildningen.
Barnmorskeutbildningen omfattar 60 poäng med följande fördelning:
5 poäng omvårdnad
15 poäng human biomedicin 10 poäng beteendevetenskap
Utbildningen indelas i tre kurser där varje kurs är indelad i delkurser. Delkursema läses och examineras integrerat.
Delkurserna i omvårdnad med inriktning mot barnmorskans profession ligger på B- och C-nivå med möjlighet till elektiv kurs, beroende av behörighet, om sammanlagt 10 poäng inom D-nivå.
De/kurserna i human biomedicin och beteendevetenskap ligger på B-nivå.
Den student som sedan tidigare har kandidatexamen inom omvårdnad erbjudes, parallellt med utbildningen,
en kurs; Litteraturfördjupning - individuellt valt område med inriktning mot barnmorskans profession 5 poäng, på D-nivå.
Efter/i anslutning till/barnmorskeexamen finns möjlighet art komplettera!
fördjupa det inom utbildningens ram avslutade självständiga arbetet, inom omvårdnad med inriktning mot barnmorskans profession, om 5 poäng med ytterligare 5 poäng på C-nivå alt. D-nivå beroende av behörighet.
Barnmorskans profession 1
Omvårdnad 10 poäng B-nivå
Human biomedicin 5 poäng B-nivå
Beteendevetenskap 5 poäng B-nivå
Barnmorskans profession 2
Omvårdnad 10 poäng C-nivå
Human viomedicin 10 poäng B-nivå
Barnmorskans profession 3
Alt. 1
Omvårdnad 15 poäng C-nivå
Beteendevetenskap 5 poäng B-nivå
Barnmorskans profession 3
Alt. 2
Omvårdnad 5 poäng C-nivå
Omvårdnad 10 poäng D-nivå
Beteendevetenskap 5 poäng B-nivå
Kliniska studier ingår i samtliga kurser och utgör hälften av innehållet /enligt EES direktiv (80/154-155/EEG ändrade genom direktiv 80/1273/EEG, 89/594/EEG och 90/658/EEG). Syftet med de kliniska studierna är att integrera teori, metod och tillämpning samt att utföra omvårdnad som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.
Undervisnings- och arbetsformer
Problembaserat lärande är den pedagogiska filosofi och metod som används vid Hälsouniversitetet. I undervisningen utnyttjas olika metoder såsom arbete i basgrupper, föreläsningar, litteraturstudier, artikelgranskning, seminarier och fältstudier. I problembaserat lärande betonas den studerandes utveckling av ett självständigt, livslångt lärande som är en förutsättning för ett undersökande förhållningssätt. De egna frågorna och problemformuleringarna utgör därför grunden för lärandet i problembaserat lärande. Centralt i problembaserat lärande är också att ta ansvar i lärandet, att söka och värdera kunskap, träna samarbete och att kunna möta förändringar.
Examination
Examination av såväl teoretiska som kliniska studier sker individuellt och i grupp och sker även i form av projekt/utvecklingsarbete, rapporter och seminarier.
Studerande som ej blivit godkänd vid ordinarie examinationstillfälle erbjuds normalt ytterligare fyra extra tillfällen enligt denna kursplan, varav ett i nära anslutning till det första examinationstillfället. Studerande som underkänts tre gånger på kursen eller del av kursen har rätt att begära en annan examinator vid förnyat examinationstillfälle.
Betygsskala
,Kurslitteratur
Lista över resurslitteratur upprättas och finns hos kursansvarig. Obligatorisk kurslitteratur finns ej.Institution
Institutionen för medicin och hälsaDet finns inga examinationsmoment att visa.
Denna flik innehåller det material som är publikt i Lisam. Den information som publiceras här är inte juridiskt bindande, sådant material hittar du under övriga flikar på denna sida.
Det finns inga filer att visa.