Kandidatprogrammet i slöjd, hantverk och formgivning, 180 hp
Bachelor´s Programme in Handicrafts and Design (textile/wood/metal)tal), 180 credits
F7KSL
Undervisningsspråk
SvenskaStudieort
LinköpingExamensbenämning
Filosofie kandidatexamen, 180 hp med formgivning och gestaltning som huvudområde.
Studietakt
HelfartSyfte
Utbildningen syftar till att studenterna förvärvar den kunskap och kompetens som behövs för att arbeta med formgivning, produktion, gestaltning och presentation inom slöjd-, hantverks- och formgivningsområdet. De studerande ska tillägna sig förmåga att förstå, strukturera och kritiskt värdera föremål, företeelser och arbetsprocesser.
I utbildningen ingår praktikbaserat arbete i materialen trä, metall och textil med utgångspunkt i konstnärliga- och hantverksmässiga metoder. Teori och kritiskt reflekterande arbetssätt är en förutsättning för de praktikbaserade och vetenskapliga arbeten som ingår i utbildningen. Texten används som ett verktyg för att dokumentera, kommunicera och redogöra för processerna. Utbildningen har ett historiskt och traditionellt förhållningssätt till material, tekniker och teoretiska aspekter men utifrån ett samtida och framtida sammanhang.
Mål
För utbildningen gäller allmänt de mål som anges i Högskoleförordningen Bilaga 2 - Examensordningen.
Programmets övergripande mål är att den studerande tillägnar sig och utvecklar sådana kunskaper, färdigheter och analysförmågor som krävs för ett självständigt och kritiskt arbete inom slöjd- och hantverksområdet med möjlig anställningsbarhet inom ett brett fält. Den studerande blir behörig att antas till studier på avancerad nivå.
Efter utbildningen skall den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
- uttrycka sig i form, färg och konstnärlig gestaltning genom ett experimenterande arbetssätt samt ha ett medvetet och personligt formspråk som berikar den egna produktutvecklingen
- förklara, problematisera och analysera området slöjd-, hantverk-, och formgivning ur olika teoretiska perspektiv
Förmågor och färdigheter
- självständigt och på praktisk och teoretisk grund skapa produkter
- genom arbete med olika undersökande och experimentella metoder visa förmåga till egen kunskapsbildning
- problematisera och analysera ur olika perspektiv
- analysera och bedöma uttryck i form och färg
- uppvisa färdighet i visuell, skriftlig och muntlig kommunikation
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- göra självständiga bedömningar och ställningstaganden med en helhetssyn
- visa på ett vetenskapligt förhållningssätt till fenomen och problem inom området
- uppvisa ett förhållningssätt som innefattar beaktande av kultur-, genus-, hållbarhets-, och mångfaldsperspektiv samt andra relevanta samhällsperspektiv
Innehåll
Utbildningen omfattar 180 hp och leder till kandidatexamen. Programmet består av baskurser om 60 hp, specialiseringskurser om 60 hp samt en fördjupning om 60 hp. Innehållet i de olika kurserna specificeras i kursplanerna.
Baskurser, 60 hp
Baskurserna består av fyra block, som tillsammans ger en introduktion till olika hantverksområden, formgivning och kulturhistoria. Under baskurserna arbetar de studerande med grundläggande form- och färglära, skisstekniker, materiallära, hantverkstekniker, etc. De studerande förvärvar verktyg för att upptäcka, pröva och analysera olika uttryck. Studierna bedrivs i ett växelspel mellan teoretiska och praktiska aspekter.
Baskurserna introducerar:
- skapande i tekniker och material.
- form- och färglära samt visualiseringstekniker
- gestaltning inom yta, struktur, rum och volym
- analysverktyg för förståelsen av olika hantverksföremål
- olika undersökningsmetoder och experimenterande arbetssätt
- hantverket och dess relation till den kulturella och samhälleliga kontexten.
Specialiseringskurser, 60 p
Efter baskurserna väljer den studerande inriktning mot valt teknik- och material område. På samma sätt som i baskurserna bedrivs studierna genom ett växelspel mellan teoretiska och praktiska aspekter. Samtidigt ökar kraven vad gäller förmågan att strukturera och presentera ett teoretiskt material. Ökade krav gäller även gestaltningsarbetet som mer inriktas mot den enskilde studenten. Även kraven på förmågan till självständiga problem- och projektformuleringar.
Under kulturstudierna i block 5 behandlas föremålsanalys och den västerländska kulturhistoriens framväxt. Det ingår fältförlagda studier då den studerande kan välja att göra praktik hos hantverkare eller inom närliggande verksamhet. Praktiken dokumenteras och redovisas skriftligt. I blocks 6 belyses bland annat hantverkets kommersiella aspekter med studier av entreprenörskap i kombination med marknadsföring, grafisk form och utställningsarbete. Inom block 7 väljer den studerande att inrikta sig mot teknik- och material området och genomför individuella arbeten med fokus på ett experimentellt förhållningssätt. I block 8 ligger tyngdpunkten på ett självständigt individuellt gestaltningsarbete där den studerande formulerar en uppgift som går från idé till färdiga produkter. Betoningen ligger på ett eget kunskapssökande och egen kompetensuppbyggnad under handledning. Blocket innehåller även ett individuellt skriftligt arbete. Arbetet redovisas genom presentation och opposition i seminarieform. Kursen avslutas med en offentlig utställning där de studerande visar upp produkter och i text och bild redogör för den skapande processen.
Specialiseringskurserna behandlar:
- experimentellt arbete och dess förhållningssätt och metoder
- formgivningsmetoder, form- och färganalys
- fördjupade kulturstudier med olika perspektiv inom hantverksområdet
- föremålsanalys och materials karakteristiska egenskaper i ett kulturhistoriskt- och teknikhistoriskt perspektiv
- ekonomi- och marknadsföringsperspektiv inom hantverk
- skapandeprocessen i teori och tillämpning.
Fördjupning 60 hp, (trä, metall, textil eller eget valt material)
Fördjupningen inriktas mot en individuell profilering av material- och teknikområde där de studerande utvecklar sin hantverksskicklighet och sin förmåga att presentera sina resultat. Under fördjupningen ska de studerande även tillägna sig kunskaper om forskningsmetoder relevanta för området.
I utbildningens block 9 är fokus förlagt till fördjupning och profilering av material- och teknikområde samt övning av hantverkstekniker. Detta kompletteras med fältförlagda studier hos utövare eller företag inom närliggande områden. Det reflekterande förhållningssättet till skapandeprocessen utvecklas ytterligare, därigenom fördjupas även kunskaperna om den egna arbetsprocessen och dess betydelse i skapandet. Block 10 består huvudsakligen av ett större individuellt projekt - ett examensarbete - som ska innehålla praktiskt arbete, ett skrivet arbete och en utställning. Arbetet är uppdelat i tre moment: skapande gestaltning, rapportskrivning och offentlig presentation. I arbetet ingår även arbetande seminarier, opposition och bedömningar av andras arbeten. Genom detta arbete ska den studerande visa att han/hon kan använda sig av vetenskapliga metoder och teorier. Utbildningen avslutas med en utställning på offentlig plats, där de studerande visar upp sina produkter och redogör i text och bild för den skapande processen. Examensarbetet är ett självständigt arbete med forskningskaraktär som ska ha en tydlig yrkesrelevans.
Fördjupningen behandlar:
- skapande arbetets färdigheter
- utställningsarbete och dess metoder
- problematisering av den skapande processen relaterad till olika exempel inom konst, hantverk, design och forskning
- forskningsmetodiska, vetenskapsfilosofiska och vetenskapsteoretiska perspektiv.
Undervisnings- och arbetsformer
EXAMINATION
Kursuppgifterna examineras genom presentation, offentliggörande samt genom framläggning och opposition vid ett seminarium. I examination ingår också att opponera på andras arbeten. Litteraturstudierna kan integreras i praktiska uppgifter eller inhämtas enskilt och bearbetas i seminarieform. Vidare ingår skriftliga och muntliga redovisningar i grupp och individuellt praktiskt genomförda arbetsuppgifter samt reflektioner över resultaten, gällande både process och produkt.
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet.
Tillträdeskrav till högre termin eller kurser
För tillträde till årskurs 2 gäller att den studerande har 30 hp godkända inom programmet, eller motsvarande. För tillträde till årskurs 3 gäller att den studerande ska ha 90 hp godkända inom programmet, eller motsvarande.
Examenskrav
Studerande som uppnått 180 hp uppfyller kraven för filosofie kandidatexamen i Formgivning och gestaltning. Examensbevis utfärdas av fakultetsstyrelsen. Begäran om examensbevis ska göras via Studentportalen eller på särskild blankett som finns på Examensenheten.
Examensbenämning på svenska
Filosofie kandidatexamen, 180 hp med formgivning och gestaltning som huvudområde.
Examensbenämning på engelska
Bachelor of Arts, 180 credits
Särskild information
Antagning
Den studerande antas till utbildningsprogrammet i dess helhet.