Kandidatprogrammet i språk, litteratur och medier, 180 hp

Bachelor´s Programme in Language, Literature and Media, 180 credits

F7KSM

Undervisningsspråk

Svenska

Studieort

Linköping

Examensbenämning

Filosofie kandidatexamen inom något av huvudområdena: Litteraturvetenskap, Svenska språket, Engelska, Franska, Spanska eller Tyska.

Studietakt

Helfart

Syfte

Programmet utbildar språkligt och litteraturvetenskapligt mediekompetenta humanister med kritisk, analytisk och praktisk kunskap om kulturella och mediehistoriska förhållanden som påverkar vår samtid. I utbildningen studeras hur språk, litteratur och medier i ett samtida och historiskt perspektiv förändrar kommunikation och föreställningar om människors förhållanden till sig själva och sin omvärld.

Programmet ger en bred grund och fördjupade kunskaper i huvudområdena litteraturvetenskap och svenska språket, engelska samt i något av de moderna språken franska, spanska och tyska med en inriktning mot mediekompetens, multimodalitet, diskurs- och interaktionsanalys samt färdigheter i läsning och produktion av olika typer av text i olika medier.

I en mångkulturell och flerspråkig värld finns behov av denna typ av sammansatt analytisk och kommunikativ förmåga i kombination med mediehistoriska kunskaper på ett flertal områden inom offentlig såväl som privat sektor och näringsliv.

Mål

Målen för utbildningen är baserade på målen för kandidatexamen enligt HF samt på lokala mål.

Efter avslutad utbildning skall studenten uppfylla examensfordringarna för en kandidatexamen inom något av huvudområdena litteraturvetenskap, svenska språket, engelska, franska, spanska eller tyska.

Nationella mål

Kunskap och förståelse

För kandidatexamen skall studenten

-  visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet kunskap om områdets vetenskapliga grund, kunskap om tillämpliga metoder inom området, fördjupning inom någon del av området samt orientering om aktuella forskningsfrågor.

 

Färdighet och förmåga

För kandidatexamen skall studenten

- visa förmåga att söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information i en problemställning samt att kritiskt diskutera företeelser, frågeställningar och situationer,

- visa förmåga att självständigt identifiera, formulera och lösa problem samt att genomföra uppgifter inom givna tidsramar,

- visa förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera information, problem och lösningar i dialog med olika grupper, och

- visa sådan färdighet som fordras för att självständigt arbeta inom det område som utbildningen avser

 

Värderingsförmåga och förhållningssätt

För kandidatexamen skall studenten

-  visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter,

- visa insikt om kunskapens roll i samhället och om människors ansvar för hur den används, och

visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att utveckla sin kompetens

Lokala mål

Det övergripande målet är att studenten efter utbildningen skall ha tillägnat sig de teoretiska och praktiska kunskaper som krävs för kvalificerat arbete inom språk-, litteratur- och kulturområdet samt god mediekompetens och kommunikationsförmåga såväl språkligt som kulturellt. Studerande skall kunna tillämpa relevanta språkliga, litterära och medieteoretiska kunskaper och färdigheter och vetenskapliga metoder för att självständigt studera och analysera olika aspekter av kulturella och språkliga verksamheter i offentlig eller privat sektor i ett internationellt, mångkulturellt och flerspråkigt sammanhang, samt producera texter och presentationer som reflekterar dessa.

Efter avslutat program förväntas studenten kunna:

Kunskap och förståelse

-  redogöra för sambanden mellan språk, litteratur och medier utifrån olika historiska och multimodala perspektiv och kontexter,

-  diskutera aktuella forskningsfrågor inom medieteori med relevans för språk- och litteraturvetenskap,

Färdighet och förmåga

-  analysera och tillämpa olika språkliga och mediala former för att kunna relatera fenomen i den egna samtiden till olika historiska, kulturella, litterära och sociala sammanhang,

- uppvisa den redaktionella förmåga som krävs för att färdigställa egna och andras texter och presentationer inför publicering i olika medier

Värderingsförmåga och förhållningssätt  

- argumentera och problematisera kring språkens och litteraturens roll i samhället och den kulturella sektorn med hänsyn till den digitala transformationen.

Innehåll

Programmet omfattar sex terminers heltidsstudier om sammanlagt 180 högskolepoäng. Studierna bedrivs i ett basblock under tre terminer och i ett fördjupningsblock med inslag av praktik under resterande terminer.

Basblocket utgörs av grundläggande kurser i litteraturvetenskap med inriktning mot mediekompetens, svenska språket med inriktning mot interaktions- och diskursanalys samt i ett av de moderna språken engelska, franska, tyska eller spanska med inriktning mot multimodala perspektiv på kommunikation och medier.

Därefter väljer studenten successivt att fördjupa sig inom något av huvudområdena parallellt med fördjupade kunskaper i mediehistoria samt utvecklade färdigheter i läsning och produktion av olika typer av text med inslag av praktik och studiebesök. Under programmets avslutande år görs ett självständigt arbete för kandidatexamen inom det valda huvudområdet.

 

Basblock

Termin 1

Litteraturvetenskap och medier (1-30 hp)

Kursen studerar litteraturvetenskapen som historisk och estetisk disciplin i relation till olika tiders mediesituation. I kursen tränas studenterna i litteraturvetenskaplig textanalys och i skrivandets grundläggande grepp i förhållande till olika genrer och medier. För programmet centrala begrepp som media literacy och kritisk mediekompetens introduceras och diskuteras.

Termin 2

Svenska språket och medier (1-30 hp)

Kursen studerar hur det svenska språket är uppbyggt och varför vi använder språk som vi gör i relation till ålder, kön, social hemvist, mediernas utveckling och andra samhällsförändringar som påverkar språkbruket. Studenterna lär sig att analysera samtal, interaktion och text med praktisk tillämpning av interaktions- och diskursanalytiska verktyg.

Termin 3

Engelska/Franska /Tyska/Spanska med multimodala perspektiv (1-30 hp)

Kursen tränar kommunikativa färdigheter i engelska, franska, spanska eller tyska samt ger en praktisk och teoretisk orientering i språk, litteratur och samhällsliv riktad mot valt språkområde med inriktning mot multimodala perspektiv på språkliga och litterära processer i olika medier på målspråket.

 

Fördjupningsblock

Termin 4

Litteraturvetenskap 2/Svenska språket 2/Engelska 2/ Franska 2/ Tyska 2/ Spanska 2

med mediehistoriska perspektiv (31-60 hp)

I kursen fördjupar studenten sina kunskaper i teori och metod inom det valda huvudområdet. Studenten utvecklar sina kunskaper i textanalys, skriftlig och muntlig kommunikation samt fördjupar sin förståelse för sambanden mellan materialitet, teknologi, medier och kultur i ett historiskt perspektiv.

Termin 5

Huvudområdeskurser 3: 15 hp (61-75 hp)

Praktik 15 hp eller valbara kurser 15 hp

Under denna termin finns möjlighet att förlägga studier/praktik utomlands. Praktik kan göras i företag eller organisationer med anknytning till programmets inriktning.

Termin 6

Självständigt arbete inom huvudområdet 15 hp (76-90 hp)

Läsandets praktiker 7, 5 hp och Redaktionella praktiker 7,5 hp

Utöver självständigt arbete inom huvudområdet orienterar terminens kurser i läsandets historiska och materiella villkor, samt övar färdigheter i textredigering, projektarbete och olika publiceringsformat.

Undervisnings- och arbetsformer

Undervisning sker främst i form av föreläsningar, seminarier och handledning, och utgör stöd och komplement till de studerandes självstudier. Närmare upplysningar om undervisnings- och arbetsformer ges i kursplan för respektive kurs.

 

Examination

Examination sker genom bedömning av skriftliga och muntliga uppgifter i anslutning till respektive kurs. Närmare upplysningar om de examinationsformer som gäller för enskilda kurser ges i respektive kursplan.

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet på grundnivå
samt
Engelska 6
eller 
Engelska B
(Områdesbehörighet A2/2)

  • Språk, litteratur och medier. Ingång Tyska. Kandidatprogram

    Därutöver krävs 
    Tyska 3
    eller
    Tyska steg 3

  • Språk, litteratur och medier. Ingång Franska. Kandidatprogram

    Därutöver krävs 
    Franska 3
    eller
    Franska steg 3

  • Språk, litteratur och medier. Ingång Spanska. Kandidatprogram

    Därutöver krävs 
    Spanska 3
    eller
    Spanska steg 3

Tillträdeskrav till högre termin eller kurser

För tillträde till termin 4 krävs minst 62,5 högskolepoäng från basblocket, varav ej mindre än 22,5 högskolepoäng inom det ämne som valts som huvudämne.

Prövning av i vilken grad sådana utbildningar eller kurser som inte ingår i programmet kan godtas för tillgodoräknanden görs av programansvarig.

För specificerade förkunskapskrav för kurser, se respektive kursplan. 

Examenskrav

Studerande som uppnått 180 hp genom att läsa basblocket och andra kurser, varav minst 90 hp (inklusive kandidatuppsats om 15 hp) i ett av programmets huvudområden (Litteraturvetenskap, Svenska språket, Engelska, Franska, Tyska, Spanska) och uppfyller kraven för kandidatexamen inom Kandidatprogrammet Språk, litteratur och medier. Examensbevis och bevis på genomgånget basblock utfärdas av fakultetsstyrelsen. Begäran om examensbevis och bevis på genomgånget basblock ska göras via följande länk http://www.student.liu.se/examen

Examensbenämning på svenska

Filosofie kandidatexamen inom något av huvudområdena: Litteraturvetenskap, Svenska språket, Engelska, Franska, Spanska eller Tyska.

Examensbenämning på engelska

Bachelor of Arts with a Major in one of the following subjects: Literature, Swedish, English, French, German, or Spanish

Termin 1 HT 2018

Termin 2 VT 2019

Termin 3 HT 2019

Termin 4 VT 2020

Termin 5 HT 2020

Termin 6 VT 2021