Från bok till skärm: Litteratur och digitala medier, 7.5 hp

From Book to Screen: Literature and digital media, 7.5 credits

716G45

Huvudområde

Litteraturvetenskap

Utbildningsnivå

Grundnivå

Kurstyp

Fristående kurs

Studierektor eller motsvarande

Andreas Nyblom

Kontaktinformation

VOF = Valbar / Obligatorisk / Frivillig
Kursen ges för Termin Veckor Språk Ort/Campus VOF
Fristående kurs (Kvartsfart, Blandad undervisningstid) HT 2024 202434-202503 Svenska Ortsoberoende
F7KSM Språk, litteratur och medier, kandidatprogram 5 (HT 2024) 202434-202503 Svenska Ortsoberoende V

Huvudområde

Litteraturvetenskap

Utbildningsnivå

Grundnivå

Fördjupningsnivå

G1F

Kursen ges för

  • Kandidatprogrammet i språk, litteratur och medier

Förkunskapskrav

  • Minst 30 hp godkända inom humaniora eller samhällsvetenskap

Lärandemål

Efter avslutad kurs ska den studerande kunna: 

  • analysera och diskutera relationer mellan nya medier och skönlitteratur med avseende på såväl form som innehåll
  • reflektera över på vilka sätt digitala medier och uttrycksformer kan utmana etablerade föreställningar om hur litteratur produceras, distribueras och konsumeras
  • kritiskt och ur ett historiskt perspektiv diskutera argument och värderingar i forskning och kulturdebatt om nya mediers påverkan på litteratur och läsning 
  • i analyser av skönlitterära verk tillämpa teorier och begrepp för att identifiera och förstå samspelen mellan litteratur och medier
  • med god språklig framställnings- och argumentationsförmåga föra ett vetenskapligt resonemang

Kursinnehåll

I kursen behandlas hur skönlitteraturen, det litterära skapandet och sätten att läsa och konsumera litteratur förändras i dagens digitala medielandskap. Tonvikten ligger på hur datorer, internet, generativ AI och sociala medier omskapar villkoren för 2000-talets skönlitteratur, samt på hur dessa förändringar kan förstås i relation till en längre litteratur- och mediehistoria. Med utgångspunkt i skönlitterära verk och kulturdebatt undersöks hur nya medier och mediekulturer dels ger upphov till nya litterära teman och estetiska uttryck, dels utmanar etablerade begrepp och normer på litteraturens område. I kursen introduceras och tillämpas teorier och perspektiv för att analysera samspelet mellan litteratur och medier med avseende på såväl innehåll som form: från pappersbok, e-bok och ljudbok till multimodala hybrider som kombinerar rörlig bild, ljud och text. 

Undervisnings- och arbetsformer

Undervisningen sker på distans, utan fysiska träffar, och består av föreläsningar, seminarier och diskussionsuppgifter. Utöver detta ska den studerande utöva självstudier.

Examination

Kursen examineras genom:   

  • individuell skriftlig tentamen, betygsskala: UV
  • individuell muntlig redovisning med skriftligt underlag, betygsskala: UG
  • aktivt deltagande i seminarier, betygsskala: D

För Godkänt slutbetyg krävs minst Deltagit på aktivt deltagande i seminarier samt Godkänt på övriga moment. För Väl godkänt krävs dessutom Väl godkänt på den individuella skriftliga tentamen.

Detaljerad information återfinns i studieanvisningen. 
 

Om det finns särskilda skäl, och om det med hänsyn till det obligatoriska momentets karaktär är möjligt, får examinator besluta att ersätta det obligatoriska momentet med en annan likvärdig uppgift. 

Om LiU: s koordinator för studenter med funktionsnedsättning har beviljat en student rätt till anpassad examination vid salstentamen har studenten rätt till det.

Om koordinatorn har gett studenten en rekommendation om anpassad examination eller alternativ examinationsform, får examinator besluta om detta om examinator bedömer det möjligt utifrån kursens mål.

Examinator får också besluta om anpassad examination eller alternativ examinationsform om examinator bedömer att det finns synnerliga skäl och examinator bedömer det möjligt utifrån kursens mål.

Studerande, vars examination underkänts två gånger på kursen eller del av kursen, har rätt att begära en annan examinator vid förnyat examinationstillfälle.

Den som godkänts i prov får ej delta i förnyat prov för högre betyg.

Betygsskala

Tregradig skala, U, G, VG

Övrig information

Planering och genomförande av kurs ska utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som ska ingå i varje kurs ska därför behandla frågan om hur kursen överensstämmer med kursplanen.

Kursen bedrivs på ett sådant sätt att likvärdiga villkor råder med avseende på kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Om det föreligger synnerliga skäl får rektor i särskilt beslut ange förutsättningarna för, och delegera rätten att besluta om, tillfälliga avsteg från denna kursplan. 

Institution

Institutionen för kultur och samhälle
Kod Benämning Omfattning Betygsskala
TEN1 Individuell skriftlig tentamen 4.5 hp U, G, VG
MRE1 Individuell muntlig redovisning med skriftligt underlag 2.5 hp U, G
OBL1 Aktivt deltagande i seminarier 0.5 hp D

Böcker

Litteraturlista finns under Övriga dokument. 

Denna flik innehåller det material som är publikt i Lisam. Den information som publiceras här är inte juridiskt bindande, sådant material hittar du under övriga flikar på denna sida. Klicka på filen för att spara ner och öppna den.