Straffrätt och ekonomiska brott, 7.5 hp

Criminal Law and Economic Crime, 7.5 credits

747G15

Huvudområde

Affärsrätt

Utbildningsnivå

Grundnivå

Kurstyp

Fristående- och programkurs

Examinator

Anders Heiborn

Kursansvarig

Anders Heiborn

Studierektor eller motsvarande

Christina Nordin
VOF = Valbar / Obligatorisk / Frivillig
Kursen ges för Termin Veckor Språk Ort/Campus VOF
F7KAA Affärsjuridiska kandidatprogrammet 3 (HT 2020) 202039-202043 Svenska Linköping, Valla O

Huvudområde

Affärsrätt

Utbildningsnivå

Grundnivå

Fördjupningsnivå

G1F

Kursen ges för

  • Affärsjuridiska kandidatprogrammet

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet på grundnivå
samt
Matematik 3b/3c, Samhällskunskap 1b/(1a1 och 1a2), Engelska 6
eller
Matematik C, Samhällskunskap A, Engelska B
(Områdesbehörighet A4/4)
samt
genomgått följande kurser (eller motsvarande); Affärsrätt och Avtalsrätt med skadestånds- och försäkringsrätt.

Lärandemål

Efter avslutad kurs skall den studerande kunna

  • visa kännedom om den allmänna straffrättsläran, samt de syften som straffrätten vilar på,
  • demonstrera fördjupad kunskap om de delar av straffrätten som rör ekonomiska värden, både vad gäller allmän straffrätt och valda delar av specialstraffrätten,
  • redogöra för grundläggande ekonomiska och etiska teorier och metoder som berör ekonomisk brottslighet, samt vad som förenar resp. särskiljer ekonomisk- och organiserad brottslighet,
  • visa kännedom om det europeiska samarbetet rörande gränsöverskridande ekonomisk brottslighet,
  • analysera olika händelseförlopp ur ett tydligt straffrättsligt perspektiv,
  • pröva såväl objektiva som subjektiva straffrättsliga rekvisit på ett genomtänkt, logiskt sammanhängande och väl underbyggt sätt
  • redogöra för vad som särskiljer straffrätten från t.ex. civilrätten samt på vilka sätt rättsområdena kan förhålla sig till varandra,
  • medvetet ta ställning i värderingsfrågor och på etisk grund underbygga sådana ställningstaganden vad gäller straffrättsliga påföljdsfrågor,
  • demonstrera ett självständigt och kritiskt förhållningssätt till ekonomiska teorier och metoder på straffrättens område.

Kursinnehåll

Vid sidan av ett ingående studium av materiell rätt på straffrättens område, innehåller kursen även inslag av rättsekonomiska och etiska teoribildningar knutna till ekonomisk brottslighet.

Huvuddelen av kursen ägnas åt allmän straffrättslära. Det innebär studier av principiella frågor inom straffrätten som rättsstatsbegreppet, legalitetsbegreppet, vem som kan - och bör kunna - göras straffrättsligt ansvarig för egna handlingar, resp. för handlingar som företas inom ramen för ett företags verksamhet. Vidare diskuteras huruvida redan förberedelser till brott samt ej fullföljda brottsliga handlingar är, eller bör vara straffbara. Slutligen diskuteras även inom detta block om den som ej begått själva den brottsliga handlingen, men bistått med råd eller handling också bör kunna straffas och om underlåtenhet att göra något bör vara likställt med att aktivt företa sig något. Kursen har därmed tydligt normativa inslag, där det handlar om att på ett medvetet sätt kunna ta ställning och motivera sitt ställningstagande i värdefrågor.

Kursens andra ”block” behandlar innehållet i de straffstadganden som riktar sig mot ekonomisk brottslighet. Denna del kompletteras av att utblickar görs till teoribildningar som har förts fram inom rättsekonomin och etiken. Detta breddade perspektiv avspeglas även på kursens litteratur och övriga undervisningsunderlag.

Slutligen ingår, i kursens tredje ”block”, regler angående samarbetet inom EU för bekämpande av gränsöverskridande ekonomisk brottslighet.

Undervisnings- och arbetsformer

Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier. Inlämningsuppgifter, lösta i grupp och/eller individuellt, kan förekomma. Den studerande förväntas även arbeta med självstudier, enskilt eller i grupp.

Examination

Examination sker dels genom deltagande i seminarierna, dels genom skriftlig och enskild tentamen. Förekommer inlämningsuppgifter ingår de i examinationen.

Om LiU:s koordinator för studenter med funktionsnedsättning har beviljat en student rätt till anpassad examination vid salstentamen har studenten rätt till det. Om koordinatorn istället har gett studenten en rekommendation om anpassad examination eller alternativ examinationsform, får examinator besluta om detta om examinator bedömer det möjligt utifrån kursens mål.

Studerande, vars examination underkänts två gånger på kursen eller del av kursen, har rätt att begära en annan examinator vid förnyat examinationstillfälle.

Den som godkänts i prov får ej delta i förnyat prov för högre betyg.

Betygsskala

Tregradig skala, U, G, VG

Övrig information

Planering och genomförande av kurs ska utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som ska ingå i varje kurs ska därför behandla frågan om hur kursen överensstämmer med kursplanen.

Kursen bedrivs på ett sådant sätt att både mäns och kvinnors erfarenhet och kunskaper synliggörs och utvecklas.

Institution

Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling
Kod Benämning Omfattning Betygsskala
1200 Salstentamen 5.5 hp U, G, VG
1100 Seminarier 2 hp U, G

Ordinarie litteratur

Böcker

Holmquist, Rolf, (2017) Brotten i näringsverksamhet Fjärde upplagan Stockholm : Wolters Kluwer, [2017]
Jareborg, Nils, Zila, Josef, (2017) Straffrättens påföljdslära. Femte upplagan Stockholm : Wolters Kluwer, [2017]

ISBN: 9789139208358

Leijonhufvud, Madeleine, Wennberg, Suzanne, Ågren, Jack, (2015) Straffansvar 9., [omarb.] uppl. Stockholm : Wolters Kluwer, 2015

Kompletterande litteratur

Böcker

Denna flik innehåller det material som är publikt i Lisam. Den information som publiceras här är inte juridiskt bindande, sådant material hittar du under övriga flikar på denna sida.

Det finns inga filer att visa.