Arbetsrätt och förhandling, 15 hp

Labour Law and Negotiation, 15 credits

747G72

Kursen är nedlagd.

Huvudområde

Inget huvudområde

Utbildningsnivå

Grundnivå

Kurstyp

Fristående- och programkurs

Examinator

Anna Sellin

Kursansvarig

Anna Sellin

Studierektor eller motsvarande

Christina Nordin
VOF = Valbar / Obligatorisk / Frivillig
Kursen ges för Termin Veckor Språk Ort/Campus VOF
F7KPA Kandidatprogrammet i personal- och arbetsvetenskap 3 (HT 2017) 201735-201744 Svenska Linköping, Valla O

Huvudområde

Inget huvudområde

Utbildningsnivå

Grundnivå

Fördjupningsnivå

G1X

Kursen ges för

  • Kandidatprogrammet i personal- och arbetsvetenskap

Förkunskapskrav

För tillträde till kursen krävs, förutom grundläggande behörighet, att de särskilda behörighetskrav som gäller för Personal- och arbetsvetenskapsprogrammet är uppfyllda.

Lärandemål

Efter avslutad kurs skall den studerande kunna

  • redogöra för rättskällor och deras tillämpning inom ramen för det arbetsrättsliga rättsområdet
  • identifiera och lösa konkreta arbetsrättsliga frågeställningar
  • redogöra för den kollektiva och den individuella arbetsrättens centrala rättsregler, inklusive dem som gäller förhandling och tvistelösning
  • kritiskt behandla och analysera rättskällematerial
  • kritiskt reflektera kring arbetsrättsliga frågeställningar
  • tillämpa den materiella rätten på området, med tonvikt på de regler som gäller för förhandling och tvistelösning inom arbetslivet
  • såväl skriftligen som muntligen föra en rättsligt korrekt och framställningstekniskt tillfredsställande argumentation till stöd för en vald lösning på ett juridiskt problem
  • självständigt genomföra juridiska uppgifter inom korta tidsramar.

Kursinnehåll

Inledningsvis studeras rättens uppbyggnad om de olika rättskällorna och hur rättsregler skapas och tillämpas. Viktigare begrepp, problem och principer inom såväl de centrala delarna av den offentliga rätten som civilrätten behandlas. Härefter studeras arbetsrättens historiska utveckling, samspelet mellan aktörerna i arbetslivet samt, framförallt, den arbetsrättsliga regleringen i form av viktigare lagar, prejudikat och kollektivavtal. Under andra delen av kursen koncentreras studierna till området för tvistelösning och förhandling i arbetslivet. Med utgångspunkt i de rättsregler som gäller på området behandlas särskilt frågor om förberedelse och genomförande av förhandlingar, lönebildningen på den svenska arbetsmarknaden, förberedelse inför rättsprocess, samt preskriptionsfrågor. Vidare behandlas också socialpsykologiska aspekter av förhandlingssituationen. Kursen skall förankra det teoretiska perspektivet i praktiskt juridiskt arbete, dels genom föreläsningar om förhandling och tvistelösning i praktiken, dels genom att studenterna föreläggs konkreta juridiska problem att lösa i en självständig arbetsprocess.

Undervisnings- och arbetsformer

Undervisningen sker i form av föreläsningar och gruppövningar som redovisas för de övriga kursdeltagarna. Kursen utgörs till en del av förhandlingsspel där studenterna självständigt förbereder och genomför en större förhandling i ett rollspel. Deltagande gruppövningarna och förhandlingsspelen är obligatoriskt. Utöver detta ska den studerande utöva självstudier.

Examination

För tillträde till kursen krävs, förutom grundläggande behörighet, att de särskilda behörighetskrav som gäller för Personal- och arbetsvetenskapsprogrammet är uppfyllda. 

Betygsskala

Tregradig skala, U, G, VG

Övrig information

Planering och genomförande av kurs skall utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som skall ingå i varje kurs skall därför behandla frågan om hur kursen överensstämmer med kursplanen.

Kursen bedrivs på ett sådant sätt att både mäns och kvinnors erfarenhet och kunskaper synliggörs och utvecklas.

Institution

Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling

Det finns inga examinationsmoment att visa.

Det finns ingen kurslitteratur tillgänglig på studieinfo för den här kursen.

Denna flik innehåller det material som är publikt i Lisam. Den information som publiceras här är inte juridiskt bindande, sådant material hittar du under övriga flikar på denna sida.

Det finns inga filer att visa.