Examensarbete i omvårdnad, 15 hp
Degree Project in Nursing, 15 credits
8FG004
Huvudområde
OmvårdnadsvetenskapUtbildningsnivå
GrundnivåKurstyp
Fristående kursStudierektor eller motsvarande
Margareta Bachrach-LindströmKontaktinformation
Birgitta Salomonsson
Liselotte Lundberg
Kursen ges för | Termin | Veckor | Språk | Ort/Campus | VOF | |
---|---|---|---|---|---|---|
Fristående kurs (Kvartsfart, Dagtid) | HT 2016 | 201636-201723 | Svenska | Linköping |
Huvudområde
OmvårdnadsvetenskapUtbildningsnivå
GrundnivåFördjupningsnivå
G2XFörkunskapskrav
Sjuksköterskeexamen minst 120 högskolepoäng (motsvarande) samt Forskning inom medicin och vård I och II 15 hp eller motsvarande.
Rekommenderade förkunskaper
Sjuksköterskeexamen minst 120 högskolepoäng (motsvarande) samt godkända kurser om 7,5 högskolepoäng vardera i Allmän forskningsmetodik I och Allmän forskningsmetodik II – fortsättningskurs (motsvarande)
Lärandemål
Syftet med examensarbetet i huvudämnet är att studenten når en fördjupning i såväl ämnet som vetenskapliga metoder och forskningsetiska aspekter. Examensarbetet kan genomföras som en litteraturstudie eller en empirisk studie. Koppling till huvudämnet ska tydliggöras.
FÖRVÄNTADE LÄRANDERESULTAT
Studenten ska genomföra ett självständigt arbete inom relevant område. Utifrån kunskaper i forskningsmetodik och omvårdnad och efter fullgjord kurs skall studenten kunna
–identifiera och avgränsa problem samt formulera frågeställningar/hypoteser,
–välja relevanta metoder för att mäta eller studera och analysera karaktären hos en företeelse och utföra systematiska observationer inom området,
–beskriva den studerade företeelsen och bedöma metodens giltighet och tillförlitlighet,
–bearbeta, analysera, tolka, dra slutsatser och rapportera arbetet skriftligt i form av ett examensarbete som motsvarar god vetenskaplig kvalitet, och
–kritiskt granska eget och andras examensarbeten.
Kursinnehåll
Kursen består av ett självständigt arbete relevant för huvudämnet. Examensarbetet innebär en tillämpning av fördjupade teori- och metodkunskaper och färdigheter i att relatera empiriskt och teoretiskt innehåll till varandra. Centralt för kursen är att studenten, enskilt eller i par och med en lärare/forskare som handledare, genomför examensarbetet med en hög grad av självständighet.
Undervisnings- och arbetsformer
Vid Hälsouniversitetet bedrivs undervisning med Problembaserat Lärande (PBL) som pedagogisk filosofi och metod. PBL innebär att studentens delaktighet i lärandet är i fokus. Studenten tar eget ansvar för att bedöma vad han/hon behöver lära sig, genom att analysera och hantera verklighetsanknutna situationer som har anknytning till innehållet i kursen. Studenten söker kunskap, sovrar, tillämpar och värderar denna, samt utvärderar sitt eget lärande. Undervisning och handledning är upplagd för att stimulera och stödja studentens utveckling av professionell kompetens och självständighet i lärande. För att underlätta studentens arbete finns Anvisningar för examensarbete som ett separat dokument. Anvisningarna tydliggör formerna för examensarbetets fortskridande.
Kursen använder följande arbetsformer: projektarbete, litteraturstudier, seminarier och föreläsningar.
Examination
Bedömning sker fortlöpande under kursens gång och grundas på samtliga ingående moment. Deltagande i obligatoriska moment är en förutsättning för godkänt på kursen. Obligatoriska moment är: seminarium undersökningsplan, seminarium litteratur och metod samt examinationsseminarier. Varje student ska, förutom eget respondent- och opponentseminarium, delta aktivt i ytterligare fem examinationsseminarier. Studenten skall uppfylla kraven för de i kursen ingående obligatoriska momenten för godkänt resultat.
Omfattning av omtentamen
Tidpunkt för omtentamen ska anges i början av varje termin. För omtentamen gäller att omfattningen ska vara densamma som vid ordinarie examination.
Övriga examinationsformer, t ex salsskrivning, får skrivas ett obegränsat antal gånger, av de studenter som inte uppnått godkänt resultat.
Byte av examinator
Student som underkänts två gånger vid examination på kursen eller del av kursen har efter begäran rätt att få annan examinator vid förnyat examinationstillfälle, om inte särskilda skäl talar mot det.
Anmälan till examination/tentamen
Inför varje kurs anges hur anmälan till examination ska gå till.
Betygsskala
Tvågradig skala, U, GKurslitteratur
Förteckning över litteratur som rekommenderas och resurslitteratur fastställs av kursansvarig senast två månader före kursstart. Kompletteringar med aktuellt material kan ske under kursens gång.Övrig information
KURSVÄRDERING Planering och genomförande av kurs utgår från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som ingår behandlar kursens överensstämmelse med kursplanen. ÖVRIGT Kursen bedrivs på ett sådan sätt att både mäns och kvinnors erfarenheter och kunskaper synliggörs och utvecklas. Om kursen upphör att ges eller genomgår större förändring erbjuds normalt examination enligt denna kursplan vid totalt tre tillfällen inom ett år, varav ett i nära anslutning till det första examinationstillfället.
Institution
Institutionen för medicin och hälsaDet finns inga examinationsmoment att visa.
Denna flik innehåller det material som är publikt i Lisam. Den information som publiceras här är inte juridiskt bindande, sådant material hittar du under övriga flikar på denna sida.
Det finns inga filer att visa.