Spanska (31-55 hp), 25 hp
Spanish (31-55 cr ), 25 credits
92SP31
Huvudområde
SpanskaUtbildningsnivå
GrundnivåKurstyp
ProgramkursExaminator
Victoria Thörnryd, Helena LindqvistKursansvarig
Victoria ThörnrydStudierektor eller motsvarande
Julien RenardHuvudområde
SpanskaUtbildningsnivå
GrundnivåFördjupningsnivå
G1XKursen ges för
- Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9
- Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan
Förkunskapskrav
För tillträde till kursen krävs områdesbehörighet 6c och Spanska, steg 3, samt genomgångna kurser Allmändidaktik, 5hp, Utveckling och lärande, 10hp, Bedömning och betygsättning, 7.5hp, Utbildningshistoria, skolans samhälleliga roll och värdegrund, 7.5hp, 1-30hp i ingångsämne samt Spanska 1-30hp, eller motsvarande.
Lärandemål
Efter avslutad kurs skall den studerande kunna:
- återge relevant information från olika varianter av talad spanska även med viss regional färgning,
- definiera och använda grundläggande lingvistisk terminologi,
- översätta svensk text till idiomatisk och språkligt korrekt spanska,
- redogöra för spanska språkets historia och utveckling, även relaterat till närbesläktade språk,
- kommunicera på spanska anpassat till olika syften, mottagare och sociala sammanhang,
- visa utvecklad förmåga att såväl muntligt som skriftligt diskutera spanskspråkig litteratur från olika epoker samt kultur- och samhällsförhållanden i spanskspråkiga länder,
- på spanska diskutera och analysera texter med hjälp av grundläggande litteraturvetenskapliga analysverktyg,
- analysera äldre spanska texter, med hänsyn till både det språkliga och det litterära innehållet,
- visa grundläggande kunskaper i latinamerikansk historia, kultur, geografi, samhällsstruktur och –utveckling,
- planera ett undervisningsmoment utifrån ett språkligt perspektiv och diskutera didaktiska val och möjliga tillämpningar i pedagogisk verksamhet inom fria skolformerna,
-problematisera bedömning och återkoppling av muntlig eller skriftlig text i förhållande till elevers olika nivåer inom gymnasiet,
- formulera relevanta didaktiska problemställningar som grund för en enklare vetenskaplig undersökning,
- genomföra en enklare undersökning och skriva en mindre uppsats av vetenskaplig karaktär på huvudsakligen korrekt spanska,
- korrekt använda sig av citat och referenser utifrån något av de gängse system som finns inom humaniora,
- arbeta självständigt och tillämpa ett kritiskt arbets- och förhållningssätt,
- kritiskt granska en uppsats samt agera opponent och respondent vid ett uppsatsseminarium.
Kursinnehåll
Kursen innehåller studier i det spanska språket, kulturstudier, litteraturstudier, ämnesdidaktiska studier och skrivande av ett enklare vetenskapligt arbete inom det språkdidaktiska området.
Språkstudier
Språkstudier innebär fördjupade studier i spansk grammatik med tillämpningsövningar och översättning. Spansk språkvetenskap introduceras genom en översiktlig framställning av det spanska språkets historia i och utanför Spanien samt en genomgång av grundläggande språkvetenskapliga termer ur ett förenat teoretiskt, praktiskt och didaktiskt perspektiv. Grundläggande metoder för uppsatsskrivande bearbetas och tillämpas genom författande av ett självständigt arbete med didaktiskt inriktning på ca 5-8 sidor. Arbetet utgår ifrån material insamlat under utlandsvistelse och presenteras vid ett seminarium där studenterna övas i att vara opponent och respondent.
Litteraturstudier
Litteraturstudier innehåller studium av 1900-talets litteraturhistoria samt av skönlitteratur från 1900 till idag. Texterna studeras från såväl litterär, kulturell som språklig synpunkt. De olika texterna diskuteras och analyseras med hjälp av grundläggande litteraturvetenskapliga analysverktyg och i förhållande till olika litterära strömningar. Ett litteraturdidaktiskt perspektiv genomsyrar studierna.
Kulturstudier
Kulturstudier innebär studier av Latinamerikas historia, samhällsförhållanden utifrån ett didaktiskt perspektiv. Genom samtalsövningar som utgår från läsning av aktuella texter bearbetas och problematiseras kultur- och samhällsförhållanden samt interkulturell förståelse. Olika typer av informationssökning och källkritisk analys med särskild anknytning till undervisning och lärande utifrån ett interkulturellt perspektiv genomförs.
Språkdidaktiska studier
Inom de språkdidaktiska studierna görs jämförande analyser av utbildningssystem, undervisningspraxis, social interaktion och pedagogiskt ledarskap. I kursen ingår att formulera och tillämpa olika didaktiska frågeställningar samt teoretiska och metodologiska aspekter. Studenter övar sig över i att bedöma och ge återkoppling på skriftliga och muntliga texter av olika slag. I kursen ingår även planering och uppläggning av begränsade kursmoment.
Undervisnings- och arbetsformer
Arbetsformer är lärstödjande seminarier, lektioner, föreläsningar, litteraturstudier, grupparbeten, övningar samt självständiga studier.
Examination
Kursen examineras genom skriftlig hemtentamen, uppsatsseminarium, muntlig och skriftlig redovisning med skriftligt underlag. Examination sker individuellt.
Kursen ges sista gången vårterminen 2020. Utöver de tre ordinarie examinationstillfällena inom kursens ram erbjuds ytterligare tre ordinarie examinationstillfällen (se studiehandledning).
Gäller för alla kurser oavsett betygsskala.
- Studerande som underkänts två gånger på kursen eller del av kursen har rätt att begära en annan examinator vid förnyat examinationstillfälle.
Om kursen har tregradig betygsskala (U – VG) gäller följande:
- Studerande som godkänts i prov får ej delta i förnyat prov för högre betyg.
Om kursen är en VfU-kurs gäller följande:
- Examination av tillämpade sociala och didaktiska förmågor begränsas till tre (3) tillfällen.
För kurser där obligatoriska moment ingår gäller följande:
- Om det finns särskilda skäl, och om det med hänsyn till det obligatoriska momentets karaktär är möjligt, får examinator besluta att ersätta det obligatoriska momentet med en annan likvärdig uppgift.
Om LiU: s koordinator för studenter med funktionsnedsättning har beviljat en student rätt till anpassad examination vid salstentamen har studenten rätt till det. Om koordinatorn istället har gett studenten en rekommendation om anpassad examination eller alternativ examinationsform, får examinator besluta om detta om examinator bedömer det möjligt utifrån kursens mål.
Betygsskala
Tregradig skala, U, G, VGÖvrig information
Planering och genomförande av kurs skall utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som skall ingå i varje kurs skall därför behandla frågan om hur kursen överensstämmer med kursplanen.
Kursen bedrivs på ett sådant sätt att både mäns och kvinnors erfarenhet och kunskaper synliggörs och utvecklas.
Institution
Institutionen för kultur och samhälleKod | Benämning | Omfattning | Betygsskala |
---|---|---|---|
MRE3 | Muntl redov m skriftl underlag: Kulturstudier utifr dida.... | 5 hp | U, G, VG |
MRE4 | Muntl redov m skriftl underlag: Litteraturhistoria utifr.... | 5 hp | U, G, VG |
SRE3 | Skrift redovisning: Grammatik utifrån didaktiskt perspektiv | 5 hp | U, G, VG |
SRE4 | Skrift redovisning: Språkvetenskap utifrån didaktiskt perspe | 5 hp | U, G, VG |
UPS2 | Uppsats med didaktisk inriktning | 5 hp | U, G, VG |
Ladda ner
Denna flik innehåller det material som är publikt i Lisam. Den information som publiceras här är inte juridiskt bindande, sådant material hittar du under övriga flikar på denna sida.
Det finns inga filer att visa.