Utveckling av yrkesutbildning och utvärdering, 7.5 hp

Development of Vocational Education and Training (VET) and Evaluation, 7.5 credits

976G07

Huvudområde

Didaktik

Utbildningsnivå

Grundnivå

Kurstyp

Programkurs
VOF = Valbar / Obligatorisk / Frivillig
Kursen ges för Termin Veckor Språk Ort/Campus VOF
L1YRK Yrkeslärarprogrammet 5 (HT 2014) Svenska Linköping O

Huvudområde

Didaktik

Utbildningsnivå

Grundnivå

Fördjupningsnivå

G2X

Kursen ges för

  • Yrkeslärarprogrammet

Förkunskapskrav

Genomgångna kurser Den egna yrkeskunskapen och lärande i yrkesämne, 7,5 hp, Perspektiv på skola, utbildningens styrning och organisation, 7,5 hp, Yrkesdidaktik och lärande i yrkesämne, del 1, 15 hp, Yrkesdidaktik och lärande i yrkesämne, del 2 7,5 hp, Bedömnng och betygsättning 7,5 hp , Sociala relationer, lärarens ledarskap och konflikthantering 7,5 hp, VFU del 1 (7,5 hp) och 2 (7,5hp) eller motsvarande.

Lärandemål

Efter avslutad kurs skall den studerande
- kunna diskutera en utvärdering med kvalitativa och kvantitativa inslag inom skolans arbetsfält
- kunna med stöd av egna erfarenheter samt studier och teorier inom yrkeslärarprogrammet, i en välformulerad och strukturerad text, föreslå och argumentera för ett utvecklingsprojekt inom eget yrkesämne

Kursinnehåll

I kursen behandlas teorier om utvärdering och aspekter som frågeställning, val av metod, etik, bedömningskriterier, resultat och framtida handlingsplaner. Detta får den studerande öva att tillämpa i en granskning av en utvärdering med kvalitativa och kvantitativa inslag relevant för yrkesutbildning. I kursen behandlas även utvecklingsarbete för skolutveckling. Studenten kommer att få ta del av och diskutera olika utvecklingsprojekt, t ex hur man kan organisera för internationella samarbeten inom yrkesämnet. Den studerande ska dessutom utifrån ett relevant problem inom yrkesutbildning utarbeta en välstrukturerad PM där han/hon förslår och argumenterar för ett utvecklingsprojekt med stöd av egna erfarenheter och studier inom yrkeslärarprogrammet.

Undervisnings- och arbetsformer

Utbildningen organiseras dels i form av nätbaserade studier, dels som campusförlagd utbildning. Utbildningen genomförs som halvfartstudier. I kursen förekommer föreläsningar, litteraturstudier, seminarier, grupparbete och individuella studier. Kursuppgifter används som lärstöd och underlag för examinering.

Examination

Kursen examineras genom skriftlig redovisning.

Provkoder:
STN1, Skriftlig tentamen, hemtentamen utvärdering, 2 hp U-VG
STN2, Skriftlig tentamen, hemtentamen utveckling, 5,5 hp U-VG




Studerande som underkänts två gånger på kursen eller del av kursen har rätt att begära en annan examinator vid förnyat examinationstillfälle.

Den som godkänts i prov får ej delta i förnyat prov för högre betyg.

Studerande som underkänts två gånger på kursen eller del av kursen har rätt att begära en annan examinator vid förnyat examinationstillfälle.

Den som godkänts i prov får ej delta i förnyat prov för högre betyg.

Betygsskala

Tregradig skala, U, G, VG

Övrig information

Planering och genomförande av kurs skall utgå från kursplanens formuleringar. Den kursvärdering som skall ingå i varje kurs skall därför behandla frågan om hur kursen överensstämmer med kursplanen. Kursen bedrivs på ett sådant sätt att både mäns och kvinnors erfarenhet och kunskaper synliggörs och utvecklas.

Institution

Institutionen för beteendevetenskap och lärande
Kod Benämning Omfattning Betygsskala
STN2 Skriftlig tentamen, hemtentamen 5.5 hp U, G, VG
STN1 Skriftlig tentamen, hemtentamen 2 hp U, G, VG
Bryman, A. (2011) Samhällsvetenskapliga metoder. Malmö: Liber. Karlsson, O. (1999) Utvärdering - mer än metod. Svenska Kommunförbundet. Stockholm: Kommentus Förlag Rönnerman, K. (1998) Utvecklingsarbete – en grund för lärares lärande. Lund: Studentlitteratur. Skolverket (2002) Vägar till lärande. Exempel på arbetssätt inom den grundläggande yrkesutbildningen. Stockholm: Skolverket. Material som delas ut vid undervisningen: PM för utvecklingsprojekt. Texter (utvärderingar) för bearbetning och analys i hemuppgift: delas ut vid undervisningen

Denna flik innehåller det material som är publikt i Lisam. Den information som publiceras här är inte juridiskt bindande, sådant material hittar du under övriga flikar på denna sida.

Det finns inga filer att visa.