Kandidatprogrammet i personal- och arbetsvetenskap, 180 hp

Bachelor´s Programme in Human resource management and work sicences, 180 credits

F7KPA

Programmet är nedlagt.

Undervisningsspråk

Svenska

Studieort

Linköping

Examensbenämning

Filosofie kandidatexamen, 180 hp med pedagogik, psykologi, sociologi eller HRM/HRD som huvudområde.

Studietakt

Helfart

Inledning

Kraven på de personer som arbetar med personal- och arbetslivsfrågor har ökat i takt med att arbetsmarknaden och arbetsvillkor genomgått stora och genomgripande förändringar. Även ökad globalisering och internationalisering ställer delvis annorlunda och högre krav på de som är verksamma inom det aktuella området. Mål om rörlighet och anställningsbarhet är därför centrala för utbildningsprogrammet.

Programmet för personal- och arbetsvetenskap är ett mångvetenskapligt program med ett kunskapsinnehåll från i första hand pedagogik, psykologi och sociologi. Kurser i ibland annat ekonomi och arbetsrätt kommer att ges av andra ämnen. Programmets kurser ska i så hög grad som möjligt spegla relevanta forskningsmiljöer och ges av lärare med relevant kompetens. Arbetsformerna är varierande men har det gemensamt att de är studentaktiva och i hög grad projektbaserade i enlighet med filosofiska fakultetens pedagogiska plattform, GrundGuide. Utbildningen ska vidare karaktäriseras av ett nära samarbete med offentliga och privata organisationer i form av exempelvis projektföretag där studenter har möjlighet att tillämpa teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter de vunnit genom utbildningen. Utbildningen ska också ha ett nära samarbete med studenternas organisationer. Kurser inom programmet och programmet som helhet ska utvärderas kontinuerligt och resultat av utvärderingar ska diskuteras i programråd och kvalitetsråd. Såväl muntlig som skriftlig kommunikation ska integreras i utbildningen liksom ett internationellt perspektiv

Mål

Programmets övergripande mål är att den studerande ska tillägna sig och utveckla sådana kunskaper, färdigheter och analysförmåga som fordras för ett självständigt, kritiskt och strategiskt arbete inom personalarbetet i vid mening, samt inom arbetslivets olika delområden. Efter utbildningen skall den studerande vara anställningsbar men också vara konkurrenskraftig i sökande till nationella och internationella Masterprogram.

Efter avslutad utbildning ska studenten kunna:

Kunskap och förståelse

  • förklara och problematisera arbetets organisering, ledning och villkor utifrån olika teoretiska perspektiv, samt analysera och diskutera konsekvenserna av detta på individ-, grupp-, organisations- och samhällsnivå
  • utifrån företagsekonomiska teorier beskriva och analysera de ekonomiska sambanden i en organisation med betoning på personalekonomi
  • beskriva nationell och relevant internationell arbetsrätt
  • beskriva olika metoder, att samla in och analysera data.

Färdighet och förmåga

  • tillämpa nationell och relevant internationell arbetsrätt samt genomföra förhandlingar med fackliga representanter
  • självständigt planera, genomföra och avrapportera ett uppsatsarbete inom personal- och arbetslivsområdet
  • identifiera, strukturera och analysera personal- och arbetslivsrelaterade problem.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • kritiskt värdera olika metoder att samla in och analysera data
  • värdera och förhålla sig kritisk till inom området gällande diskurser, publicerad forskning och annat skrivet material. 

Innehåll

Planer för varje enskild kurs fastställs separat vid kursgivande institution efter behandling i kursråd. I kursplaner eller tillhörande dokument beskrivs mer utförligt innehåll, hur undervisning är upplagd, arbetsformer samt former för examination. 

Se programplanen för förteckning över programmets kurser. Alla angivna kurser är på grundläggande nivå. 

Undervisnings- och arbetsformer

Arbetsformerna för respektive kurs anges närmare i kursplan. Inom utbildningen förekommer kurslitteratur på engelska.

Prov och examination

Varierande examinationsformer eftersträvas i programmet. I kursplan preciseras vad som gäller för respektive kurs. Examination kan ske i form av prov på hel kurs eller del av kurs. Proven är vanligen skriftliga och anordnas i nära anslutning till att respektive kurs avslutas. Muntliga prov i form av examinationer eller enskilda förhör kan förekomma. Proven kan helt eller delvis ersättas av examination på grundval av tillämpningsuppgifter som utförs individuellt eller i grupp.

Studerande som godkänts i prov får inte delta i förnyat prov för högre betyg.

Studerande som underkänts två gånger på kursen eller del av kursen har rätt att begära annan examinator vid förnyat examinationstillfälle.

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt områdesbehörighet A5 (Matematik 2a alternativt Matematik 2b alternativt Matematik 2c och Samhällskunskap 1b alternativt 1a1 och 1a2) eller områdesbehörighet 5 (Matematik B och Samhällskunskap A). 

    Tillträdeskrav till högre termin eller kurser

    Tröskelregler till termin 4

    Minst 75 hp godkända där kurserna Beteendevetenskapligt personalarbete – en introduktion och integration (7,5 hp), Personalarbete och forskningsmetoder (7,5 hp), Individer och grupper i arbetslivet (15 hp), Samhälle och arbetsliv (15 hp), samt Lärande och kompetensutveckling i arbetslivet (15 hp) skall ingå.

    Tröskelregler till termin 5

    Minst 105 hp godkända där tröskelkurserna till termin 4 samt Kompetensförsörjning (7,5 hp), Kommunikation, svåra samtal samt mobbning i arbetslivet (7,5 hp), Arbete och hälsa (7,5 hp), och Arbetsplatsförlagd utbildning (7,5 hp) och skall ingå.

    Tröskelregler till termin 6

    Minst 135 hp godkända där tröskelkurserna till termin 5 samt Human Resource Management: Organizing and Managing Organizations (15hp, ), och HRD: Learning, Change and Development in Organizations (15hp) skall ingå.

    Examenskrav

    Studerande som uppnått 180 hp inom programmet uppfyller kraven för filosofie kandidatexamen med huvudområde i human resource management and development, alternativt pedagogik, psykologi eller sociologi. I examensbeviset anges att studierna fullgjorts inom utbildningsprogrammet för personal- och arbetsvetenskap. I beviset förtecknas genomgångna kurser och eventuella övriga moment i utbildningen.

    Examensbevis utfärdas av fakultetsstyrelsen. Begäran om bevis skall göras via Studentportalen eller på särskild blankett som finns på Examensenheten.

    Examensbenämning på svenska

    Filosofie kandidatexamen, 180 hp med pedagogik, psykologi, sociologi eller HRM/HRD som huvudområde.

    Examensbenämning på engelska

    Bachelor of Social Science with a major in Human Resource Management and Work Sciences, 180 credits.

    Särskild information

    Antagningsförfarande

    Studerande antas till programmet i dess helhet.


    Tillgodoräknande av utbildning inom och utom landet

    Prövning huruvida en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande görs av Filosofiska fakultetsstyrelsen eller av lärare som denna styrelse utser.

    Termin 1 HT 2017

    Termin 2 VT 2018

    Termin 3 HT 2018

    Termin 4 VT 2019

    Termin 5 HT 2019

    Termin 6 VT 2020